Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Священик УПЦ МП віддав від церкви ключі громаді, яка згуртувалась за перехід в ПЦУ

    У Іванківцях на Козятинщині громада, яка перейшла до ПЦУ добилась ключів від храму від місцевого священника УПЦ МП.

    Про це повідомляє «RIA Козятин».

    «У нас, в Іванківцях, в церкві не тільки московські попи, а й місцеві колаборанти», – кажуть мешканці Іванківців.

    Волонтер Ольга Пирогова розповіла, що завдяки дружній громаді в присутності поліції священників УПЦ МП ледве з церкви виперли.

    «Ключі під тиском громади вони віддали. Завтра, тобто в суботу, 1 жовтня, ми на 10 годину збираємося на суботник по прибиранню території. У нас 9-го жовтня в селі велике престольне свято — 140 років з Дня заснування церкви Івана Богослова», — сказала вона.

    За два дні до інциденту, у середу, одна з представниць церковного хору храму Івана Богослова, Юлія, прийшла додому до подруги по школі і запропонувала їй допомогти прибрати у церкві, адже від Паски церква була закрита, бо після повномасштабного російського вторгнення туди перестали ходити прихожани.

    «Допоможи мені прибрати у церкві. В п’ятницю прийде отець Андрій і ми будемо відзначати свято Віри, Надії, і Любові», — казала Юлія.

    У четвер, 29 вересня, жінки цілий день прибирали у церкві.

    В останній день вересня, 30 вересня, іванківчани помітили, що церква Івана Богослова відкрита, а в ній представники московської єпархії. Біля церкви зібралося більше 30 мешканців села. Люди казали, що вони хочуть, щоб в їхній церкві проводив службу Божу священик ПЦУ.

    «Переходьте у Православну церкву України, правте і до вас люди підуть. У нас мало не в кожного як не син, брат, чоловік на фронті воює», — казали люди, звертаючись до отця Андрія.

    Тоді співачка церковного хору УПЦ МП каже: «Потрібно було з самого початку українцям здатися, тоді б не було б війни».

    Після таких слів жінки Іванківців слів не добирали і викликали до колаборантки поліцію.

    Опоненти активістів зателефонували в Козятин отцю УПЦ МП Миколаю. Спочатку такому повідомленню той навіть зрадів,  думав що до церкви прийшли прихожан, а коли приїхав і розібрався зі справою по суті мовив: «Ви 25 років в цю церкву ходили і не знаєте якому Богу служили».

    Між сторонами знов зав’язалася дискусія. Батюшка стояв на позиції, що він не визнає Української церкви, а громада — що не буде ходити до такого священика. Сам священник відчув, що сказав трохи зайвого і щоб сподобатися громаді став «загравати» з депутатом Козятинської міської ради Олександрою Пилипюк. Мовляв, давайте якось домовимося.

    Пані Олександра священнику сказала: «Громада хоче ходити до храму з представництвом ПЦУ»

    «Тоді нехай буде так, як бажає громада», — сказав отець Миколай  і віддав депутату ключі.

    Найсвіжіше

    Популярне