Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх: Немає українських чи російських, грецьких Церков, бо Церква єдина і неподільна

    Єпископ Команський (Михаїл) прокоментував ставлення УПЦ МП до Вселенського патріархату і становище ПЦУ. Він висловив думку, що в УПЦ МП не хочуть діалогу, а тому залишили в силі рішення щодо розриву із Константинополем. Водночас Церква єдина і немає грецьких чи російських Церков.

    “Мені здається, що ці тенденційні рішення (прийняті на Феофанії УПЦ МП, – ред.) свідчать скоріше про небажання діалогу. Це моя особиста думка. Небажання зрушити ситуацію. Законсервувати її, як вона є, і посилатись на те, що “ми ж не можемо”. Усе ми можемо, просто треба набратися сміливості. І головне тут — бажання, бажання користі для Церкви. А для того треба сісти, поговорити, принаймні почати. На кшталт неофіційного діалогу в Софії Київській, який був нещодавно (5 липня на території Софії Київської відбулася неформальна зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ. – ред.). Давайте зустрінемося, чаю поп’ємо, подивимося одне на одного, хто ми такі є. Може, закладемо якісь підвалини для подальшого діалогу”, – розповів екзарх Вселенського патріарха в інтерв’ю для Лівого Берегу.

    Архієрей додав, що ПЦУ в спілкуванні з усіма православними Церквами, бо Церква одна, єдина, неподільна і немає ніяких грецьких, українських, російських, грузинських. Є тільки одна Церква Христова. Те, що вона поділена на патріархати – це адміністративний устрій, адміністративні центри керування в конкретній державі чи на конкретній території.

    «Тому казати, що ми не спілкуємося з тією Церквою, це не значить, що ми посварилися із сусідами і от люди пішли. Церква від того не постраждала і не розділилася. Просто група людей у Церкві сказала, що вона не хоче спілкуватися з іншою групою людей у тій самій Церкві. Можливо, вони так знайшли для себе психологічно прихисток, що не спілкуються. Але ви спілкуєтесь опосередковано, тому що всі інші церковні єрархи співслужать — і ті, що визнали, і ті, що не визнали. Вони спілкуються особисто, співслужать літургії, а ви співслужите з ними», – пояснив єпископ Михаїл.

    Він каже, що розрив РПЦ від Вселенського патріарха – це проблема самого Моспатріархату.

    Єпископ Михаїл каже, що багато разів прагнув зустрітись з єрархами УПЦ МП, але не знайшов розуміння.

    Найсвіжіше

    Популярне