П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіріл є очільником одного з міністерств РФ, – екснардеп Єленський

    Релігієзнавець Віктор Єленський прокоментував для Радіо Свобода нещодавні проповіді патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва). Кіріл заявляв про спасіння душі методом загибелі на війні проти України. Вони, на його думку, своєю загибеллю проносять себе в жертву за інших.

    Релігієзнавець не здивований заявами Кіріла і вважає, що патріарх РПЦ давно вже не є релігійним діячем, а помилково таким сприймається на Заході.

    «Він здійснив серйозну і жорстку еволюцію від того часу, як ми його пам’ятаємо. Я принаймні пам’ятаю його архієпископом наприкінці 80-х років, коли він говорив, що українські католики мають право на гідний вияв своїх почуттів. Тоді це викликало повагу. З того часу він здійснив таку еволюцію, що його заявам дивуватись не слід…Треба всім розуміти, що Кіріло є очільником одного з міністерств РФ і міністерство це не найголовніше. У нього нема ніякого свого авторитету. Весь цей капітал, яким він володіє, це те, що Йому делегував Кремль, як начальнику  ідеологічного департаменту. За великим рахунком він така ж сама ідеологічна обслуга, як Соловйов, Кісєльов, Скабєєва. Він намагається бути не гіршим за них», – говорить Віктор Єленський.

    За його словами, Рада національної безпеки і оборони України та Європейські країни мають негайно застосувати до нього та його найближчого оточення санкції. Так як це зробила Великобританія.

    «Європейські країни, зокрема, Швейцарія, мали б застосувати санкції проти Кіріла. Він же любить розкішний спосіб життя, швейцарські банки, годинники… Це буде і боляче, і справедливо», – зазначив пан Віктор.

    Він зазначив, що заяви Кіріла про мобілізацію – «це абсолютно не християнська концепція, і її християнські богослови звичайно, що мають всі підстави різко засудити, а не просто критикувати, як це було з документом єретичного вчення “русского міра”».

    Віктор Єленський пояснив, що Путін сьогодні ставиться до російського православія дуже інструментально. Як доказ цьому релігієзнавець навів слова Путіна: «православіє набагато ближче до ісламу, ніж католицизм».

    «Павославіє сьогодні використовується Путіним як знаряддя зовнішньополітичної діяльності. Все на що останні 20 років спрямовують Московську патріархію це  досягнення цілей російської зовнішньої політики в Україні, Західній Європі, Африці, Північній Америці і навіть придивляються до Далекого Сходу», – резюмував Віктор Єленський.

    Найсвіжіше

    Популярне