Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Хрест Господній для нас вже не знак кари та смерті, але животворчий та спасительний, – Митрополит Епіфаній

    У день свята Воздвиження Хреста Господнього митрополит Епіфаній нагадав про ще один звичай, який православні звершують в дні особливого вшанування Хреста Господнього, – це доземний поклін перед святинею, йдеться на сайті ПЦУ.

    Звершуючи його, віруючі співом вшановують Хрест Спасителя і одночасно прославляють Його Воскресіння. Бо хоча хрест був звичним для римлян знаряддям ганебної та болючої смертної кари, для християн він став нагадуванням жертовності Сина Божого і знаменом Його перемоги над смертю.

    «Як і гроб, у який було покладено тіло померлого Христа, після Його воскресіння іменується світлосяйним і живоносним, так і Хрест Господній для нас вже не знак кари та смерті, але животворчий та спасительний. Саме тому в поклонінні чесному Хресту ми єднаємо наше шанування жертви Спасителя і шанування Його преславного воскресіння з мертвих», – зазначив предстоятель ПЦУ.

    Він додав, що саме це поклоніння, як дія тілесна, також має символічний характер. Бо стаючи перед Хрестом Христовим на коліна та схиляючи обличчя до землі тим самим засвідчуємо ми своє смирення, своє упокорення перед Богом. А підводячись – свідчимо, що благодатна сила Господня підводить нас, піднімає від землі, зміцнює нас.

    «Всі ці символічні дії пов’язують вшанування давньої історичної події з усвідомленням для нас, християн, сенсу та значення самого Чесного і животворчого Хреста. Бо хоча ми воздвигаємо образ хреста, поклоняємося йому, але у відповідності до викладеного VII Вселенським собором вчення, звершуємо ми це відносно, переносячи шану, виявлену образу, на першообраз. Тобто ми кланяємося не дереву чи зображенню, як такому, але через них, як образ, ми вшановуємо Самого Спасителя, Який заради нас прийняв хресну смерть», – пояснив митрополит Епіфаній.

    Тому вшанування хреста, коли воно звершується з вірою, так само має для нас животворну, спасительну дію, як і молитва, як участь у богослужінні й таїнствах. І навпаки – хто зневажає Хрест Господній, хто глумиться над ним, той зневажає Спасителя, розіп’ятого на ньому, і матиме долю з безумним розбійником та іншими, хто насміхався з Господа Ісуса Христа в час Його хресних мук, впевнений архієрей.

    Найсвіжіше

    Популярне