П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Бюрократична система рф може взагалі не створити боєздатний резерв — ISW

    Російська мобілізаційна система щосили намагається виконати завдання, поставлене президентом володимиром путіним, і, швидше за все, не зможе створити мобілізовані резервні сили навіть тієї низької якості, яка передбачається, якщо кремль не зможе швидко вирішити фундаментальні та системні проблеми. путін та міністр оборони сергій шойгу оголосили, що збройні сили рф мобілізують боєздатних резервістів, щоб швидко стабілізувати лінію фронту та перехопити ініціативу на полі бою. Однак повідомлення військових блогерів та соціальних мереж показують, що російські військкомати та місцеві адміністрації мобілізують чоловіків, які не відповідають заявленим кремлем критеріям, особливо обіцянці шойгу про те, що при мобілізації пріоритет надається чоловікам із «бойовим досвідом», йдеться у щоденному звіті ISW, передає Інформаційний Спротив.

    Російські опозиційні ЗМІ та Telegram-канали поширили інформацію про те, що кремль прагне завершити цю часткову мобілізацію до 10 листопада і мобілізувати 1,2 мільйона осіб замість публічно оголошених 300 000. Доступна інформація дозволяє припустити , що ця мобілізаційна кампанія (перша у пострадянській росії) перевантажує неефективну та невмотивовану бюрократичну систему і може не створити настільки необхідний боєздатний резерв у короткі терміни або не створити його взагалі.

    Російські провоєнні блогери та користувачі соціальних мереж висловлюють стурбованість з приводу незаконної практики мобілізації та демонструють багато серйозних проблем мобілізації в росії на другий день мобілізації. Російські блогери повідомляють про численні скарги користувачів соціальних мереж на незаконні мобілізаційні повідомлення, які надходять людям похилого віку, студентам, працівникам військової промисловості та цивільним особам, які не мають досвіду військової служби. шойгу та інші офіційні особи неодноразово заявляли, що ці категорії осіб буде звільнено від поточної часткової мобілізації. Інші джерела повідомили, що росіяни мобілізують співробітників аеропортів та авіакомпаній, а також працівників інших галузей. Портал російського уряду для відповідей на питання громадськості також показав, що місцеві чиновники, які забезпечують мобілізацію, можуть мобілізувати студентів-заочників, попри заяву кремля про те, що жодні студенти не підлягатимуть мобілізації.

    Деякі військові блогери зазначали, що російські призовні пункти призначають чоловіків, які пройшли військову службу на військові спеціальності, які сильно відрізняються від тих, які вони отримали в армії, тоді як інші джерела розповідали про випадки мобілізації чоловіків із хронічними захворюваннями.

    Якість російських бюрократів та військових інструкторів також свідчить, що часткова мобілізація може не мати успіху. Блогери зазначили, що співробітники військкоматів невмотивовані і їм мало платять, що знижує їхній ентузіазм у дотриманні передбаченого мобілізаційного плану. Військові блогери також благали офіцерів та командирів, які відповідають за підготовку мобілізованих до війни, навчити їх перед розгортанням.

    Проблеми та помилки в перші дні проведення необхідної широкомасштабної часткової мобілізації в розпал невдалої війни не дивують, хоча передбачається, що російська військово-мобілізаційна інфраструктура підготовлена до великої війни не краще, ніж російська армія. Проте цілком можливо, що міністерство оборони росії вирішить деякі з найсерйозніших проблем і спрямує мобілізаційні зусилля у потрібне русло. Крім того, можливо також, що загалом часткова мобілізація проходить більш-менш за планом, і що соціальні мережі та спільнота блогерів висвітлюють проблеми, які є серйозними, але не обов’язково повсюдними. Однак у деяких звітах припускається, що регіональним чиновникам з мобілізації були надані квоти для заповнення, і на них чинився тиск, щоб заповнити ці квоти таким чином, який, швидше за все, призведе до помилок, а не винагородить за дотримання заявлених принципів та потреб ефективного, бойового управління під час підготовки резервів.

    Розбіжності з указом про мобілізацію та з заявами путіна і шойгу про категорії чоловіків, що звільняються від мобілізації, також викликають гнів і недовіру до місцевої влади та самого кремля. На деяких кадрах у соцмережах уже видно, як мобілізовані б’ються у військкоматах, сперечаються з чиновниками та відмовляються служити по незаконних обґрунтуваннях. Частина блогерів стверджували, що деякі з незадоволених чоловіків, які були незаконно мобілізовані, змирилися б зі своєю долею, якби вони справді відповідали критеріям мобілізації. Таким чином, кремль спрямовує на війну невмотивованих і потенційно розгніваних людей із завданням повернути собі ініціативу у наступальній війні на чужині, на полі бою далеко від дому.

    Вкрай націоналістична та провоєнна спільнота блогерів закликає кремль швидко вирішити ці мобілізаційні питання, але кремль навряд чи зможе задовольнити їхні вимоги. Російські блогери висловлюють обережний оптимізм щодо того, що часткова мобілізація зміцнить бойові частини, що деградували, і дозволить російським силам просунутися в Донецькій області, але стурбовані тим, що нездатність кремля забезпечити мобілізацію відповідно до закону та заявленої політики викличе політичні хвилювання. Один військовий блогер заявив, що погане ставлення кремля до часткової мобілізації породжує сепаратистські рухи та опозиційні ЗМІ. Інший блогер зазначив, що нездатність кремля налагодити мобілізаційну практику у військкоматах може підірвати довіру росіян до військово-політичного керівництва. Невдала чи погано проведена кампанія часткової мобілізації може призвести до подальшого відчуження російської націоналістичної маси, яка підтримувала війну та мобілізацію.

    Неспівставні процеси мобілізації у різних регіонах можуть посилити соціальну напруженість у росії, що виникла через передбачувану нерівність у створенні добровольчих батальйонів. Чеченський лідер рамзан кадиров заявив у прямому ефірі, що Чеченська Республіка не проводитиме мобілізацію, оскільки республіка вже перевиконала якийсь невстановлений план формування сил на 254 відсотки. кадиров додав, що з 24 лютого Чечня вже направила на війну 20 тисяч військовослужбовців. Однак кадиров пригрозив мобілізувати всіх протестувальників у Чечні та відправити їх на фронт. Потім він, здається, відмовився від своїх заяв, закликаючи противників мобілізації поважати суверенітет росії замість використання конституції для ухилення від служби. Початкова заява кадирова, адресована чеченській громадськості, може бути спробою перешкодити критиці мобілізації, війни та його самого в чеченській спільноті. Заява кадирова також може бути тривожним індикатором для кремля: якщо один із найкрикливіших та найагресивніших прихильників війни відчуває необхідність відмовитися від мобілізації своїх людей (принаймні на словах), це може вказувати на те, що навіть кадиров відчуває народне невдоволення, яке часткове мобілізація викликатиме і, можливо, навіть боїться цього.

    Ключові висновки

    Зусилля росії щодо часткової мобілізації в перші дні страждають від серйозних та системних проблем, викликають народне невдоволення та приводять до створення мобілізованого резерву, нездатного виконати завдання, поставлені перед ним президентом росії володимиром путіним.

    Протести, напади на призовні пункти та акти вандалізму відбулися по всій росії у перші 48 годин після оголошення часткової мобілізації.

    ВСУ продовжували наступ на північ і на північний захід від Лимана.

    ЗСУ продовжують кампанію з руйнування логістики рф у Херсонській області та зберігають оперативне мовчання щодо просування на цій осі.

    Сили рф продовжували безуспішно атакувати в районі Бахмута та на північний захід від Донецька.

    Повідомляється, що українські сили збили безпілотник іранського виробництва Mohajer-6 поблизу Одеси.

    Окупаційна влада розпочала голосування на фіктивних референдумах про анексію з відкритого примусу та фальсифікації даних про явку.

    Окупаційна влада залишалася в стані підвищеної готовності, щоб запобігти нападам партизанів на фіктивні виборчі дільниці та державні установи.

    Найсвіжіше

    Популярне