Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні – Різдво Пресвятої Богородиці за юліанським календарем

    Сьогодні, 21 вересня, за юліанським календарем – свято Різдва Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії.

    Про історію та значення цього свята розповідає ПЦУ.

    Це свято розкриває нам не тільки подію народження Божої Матері, а й усю подальшу історію нашого спасіння, сутність нашого християнського життя. Якби не народилася Пресвята Богородиця, історія людства пішла б іншим шляхом.

    З покоління в покоління, протягом багатьох віків, християни продовжують звертатися до Неї з вірою та надією, бо Пречистій Діві Марії дана велика благодать молитися за нас і допомагати нам. Тож молімося до Неї як нашої Небесної Заступниці, Матері усього людського роду. Просімо у Пресвятої Богородиці заступництва для нашого народу у ці скрутні часи випробувань війною. Нехай Її молитвами Господь веде нас до перемоги над агресором і до встановлення справедливого миру!

    “Свято, яке ми нині відзначаємо, підкреслює цю таємничу співдію Господа і людини у справі спасіння. Бо водночас воно вказує і на спорідненість Пречистої Діви з усім людством, адже народжується вона від матері Анни та батька Йоакима так, як кожна дитина народжується від свої батьків. Однак подія народження, разом із цим є і виявом особливого Промислу Божого, бо Йоаким і Анна були неплідні та у шлюбі досягли похилого віку, не маючи дітей.

    Бажаю всім нам, по-перше, мати духовну користь від того, чого навчає нас подія Різдва Богородиці. По-друге – бажаю, щоби кожен з нас не просто захоплювався величчю діл Божих та подвигами Його угодників, але і у власному житті наслідував їхній шлях, пам’ятаючи, що всяка людина покликана до святості та спасіння і для всякої людини, а не лише для когось особливого і наперед визначеного, Бог творить все, що сприяє її спасінню. І третє моє побажання – щоби віра і терпеливість кожного були винагороджені від Господа, як винагородив Він святих Йоакима і Анну”, – зазначив Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

    Символічно, що в цей день, 21 вересня, міжнародна спільнота відзначає також День миру. Пресвята Богородиця є втіленням смирення, спокою і миру – як зовнішнього, так і внутрішнього, душевного.

    Найсвіжіше

    Популярне