Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Олександра Попелюк: Чим далі від москви, тим ближче до Бога

    Перший президент Ічкерії радянський генерал Джохар Дудаєв впевнено, переконливо та авторитетно заявляв, що російський народ єдиний у світі не вірить ні в Христа, ні в Магомеда, ні в Будду. Це народ без поняття моралі, порядності, чесності, духовності, толерантності.

    Війну росії проти України, яку путін називає “спецоперацією” знищення України і всього українського, благославив патріарх рпц кіріл. З благословення цього “святійшого” окупанти творять звірства, мародерство, знущаються з дітей, жінок, руйнують міста, села, школи, університети, лікарні, пологові будинки… Це все кіріл називає “священнною війною”.

    Тож хіба можна вважати народ, очолюваний таким президентом і патріархом, побожним?

    На жаль, так звана УПЦ, яку очолює митрополит Онуфрій, до цього часу не може змиритися з тим, що в Україні є уже, дякувати Богу, справжня Соборна Автокефальна Православна Церква, яка отримала Томос від Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія.

    Шлях до Томосу був тривалим, важким, тернистим. Увесь час на перешкоді була москва, котра в 1686 році таки купила Київську митрополію і назвала територію України своєю канонічною. Ці злочини Москви вже стали широковідомими, і пора так званій УПЦ, яку народ в Україні просто називає московською, приєднатися до Православної Церкви України і припинити дурити людей якоюсь православною церквою митрополита Онуфрія. Москва до цього часу, не зважаючи на всі її непорядні, нечесні методи відстоювання своєї переваги над іншими православними церквами, не має Томосу.

    Дякувати Господу-Богу, Об’єднавчий Собор обрав предстоятелем Православної Церкви України Митрополита Епіфанія, людину по-європейськи освічену, виховану, котрий вчився в Греції, володіє іноземними мовами, розмовляє грецькою мовою з Вселенським Патріархом без перекладача, володіє зразковою українською літературною мовою, є членом Спілки журналістів України. Ще в студентські роки захистив дисертації кандидата і доктора Богословія. На такій високій духовній посаді бере до уваги доробок своїх попередників, борців за Православну Автокефальну Українську Церкву, таких як перший митрополит Автокефальної церкви Василь Липківський, патріарх Мстислав, патріарх Володимир, високопреосвященнійший митрополит Данило, який створив Чернівецько-Буковинську єпархію ПЦУ (понад 140 парафій, 2 монастирі) та відродив теологічний факультет Чернівецького національного університету, патріарх Філарет та інші. І нема чого представникам УПЦ обурюватися появою портретів Епіфанія на білбордах Одеси, бо мовляв, в Одесі є свій митрополит Агафангел. Але ж “блудословіє” цього митрополита в свій час розбила “Каменем з пращі правди” справжня одеситка Галина Могильницька, котра народилася, вчилася і жила до кінця свого життя в Одесі.

    Радимо батюшкам і єрархам УПЦ хоча б уважно почитати послання Апостола Павла до коринтян про те, якою мовою треба молитися в церкві.

    Єднайтеся, духовенство УПЦ і Православної Церкви України, моліться Господу-Богу єдиним серцем і єдиними устами, як про це виголошуєте під час служби Божої.

    Олександра ПОПЕЛЮК,
    почесна голова Чернівецького відділу Союзу українок

    Найсвіжіше

    Популярне