Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У селі на Рівненщині священник УПЦ МП відмовляється віддавати громаді ключі від храму

    Релігійна громада села Івачкове колишнього Здолбунівського району Рівненської області нарікає на священника, який відмовляється віддавати ключі від храму. У селі провели збори та вирішили перейти з УПЦ до Православної церкви України. Отримали документ про перереєстрацію та власність на землю. Втім, священник української православної церкви та невелика частина вірян – рішення зборів не визнали. Як результат, двері храму опечатані а віряни моляться на вулиці.

    Біля подвір’я храму у селі Івачкове колишнього Здолбунівського району збирається релігійна громада. Доступу до церкви не мають, попри усі необхідні документи, які показують на камеру – її двері опечатані.

    Замість мирної передачі ключів від дверей храму. У неділю, 11 вересня трапилась сутичка. Місцеві кажуть, приїхали невідомі, в тому числі і священники, яких до цього тут ніколи не бачили. Без провокацій не обійшлось, повідомляє “Рівне-1”.

    Тоді зупинити насилля вдалось правоохоронцям. Мешканці ж села розповідають, прийняли рішення перейти з УПЦ МП до Єдиної помісної Православної Церкви України наприкінці серпня. Зробили це більшістю голосів та одразу оформили усі необхідні документи.

    Священник який правив тут близько 9-ти років – отець Віталій. Чоловік каже, збори релігійної громади проводились тричі. Стверджує, що останні на яких і ухвалили рішення про перехід – організували таким чином, аби частина прихожан на них не прийшла.

    Рішення про перехід громади в лоно ПЦУ не визнає. Ба більше, навіть подали до суду за фактом розпалювання релігійної ворожнечі. Втім, таким аргументам у селі дивуються. Мовляв більшість вже визначилась, а ігнорувати їх рішення – неприпустимо.

    Віднедавна, для громади – яка вирішила перейти до Православної церкви України, богослужіння тут проводить отець Роман. Однак замість храму доводиться збиратись поруч, біля пам’ятника.

    Віряни побоюються, що представники УПЦ і надалі чинитимуть опір волі громади усіма можливими способами. Втім, конфліктувати з односельцями не готові. Сподіваються вирішити усе мирно, або ж згідно закону.

    Найсвіжіше

    Популярне