Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Архиєрей УПЦ МП звинуватив більшість українців у “масштабному міжконфесійному конфлікті”

    Днями голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП митрополит “Чернівецький і Буковинський” Мелетій дав інтерв’ю грецькому виданню, в якому звинуватив Православну Церкву України та її вірян у “розколі народу всередині країни”.

    “Ця конфесія просто цинічно використовує трагічну для нашого народу ситуацію, що склалася, і продовжує силою захоплювати наші храми в тих регіонах країни, де немає активних бойових дій. У той час, коли всім нам потрібна народна єдність, коли ворог на сході та півдні країни, представники ПЦУ працюють на розкол народу всередині країни, насильно відбираючи у нас храми, зводячи наклеп на нашу Українську Православну Церкву, на наших парафіян, які захищають свою країну, на таких самих українців, як і вони самі”, – заявив архиєрей УПЦ МП.

    “Поведінка ПЦУ – це наше народне лихо. Жодна інша конфесія країни (ні римо-католики, ні греко-католики, ні протестанти) не поводяться так, як вони. Єдиний масштабний міжконфесійний конфлікт у країні породжують саме представники ПЦУ та люди, симпатизуючи їм на місцях”, – продовжив Мелетій.

    Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), 54% відсотка опитаних зарахували себе до Православної Церкви України. Таким чином митрополит Мелетій звинуватив у “розколі” більшість українців.

    “Вже багато років і навіть зараз представники ПЦУ навмисно намагаються навісити на нас ярлик чужої для України Церкви, навмисно називаючи нас «Російською Церквою в Україні», при тому, що ми завжди були, є і будемо Українською Православною Церквою, що складається з етнічних українців та громадян України. Це дуже небезпечний наратив, який вже приніс багато біди нашій країні”, – сказав митрополит “Чернівецький і Буковинський”, мабуть, натякаючи на вислів протоєрея УПЦ МП Миколи Данилевича, що це ПЦУ “винна у війні”.

    “Мені здається, що наша влада починає розуміти цю проблему. Наприклад, Міністр культури України Олександр Ткаченко за останні місяці у своїх публічних виступах вже кілька разів говорив про те, що й УПЦ, і ПЦУ це «дві наші українські церкви», що немає «Російської Церкви в Україні», а є Українська Православна Церква”, – зазначив митрополит УПЦ МП, забувши додати, що міністр Ткаченко водночас вимагав від УПЦ МП оприлюднити статут, до якого внесли зміни ще 27 травня.

    Як завжди, архиєрей УПЦ МП не міг не сказати, що саме вони “єдина правильна Церква”: “При цьому, хотів би зазначити, що саме наша Церква є для України історичною та традиційною Церквою, на відміну від ПЦУ, новоствореної чотири роки тому на основі розкольницьких груп, що відкололися від нас. Напевно, саме цим і пояснюється їхня агресивна поведінка щодо нашої Церкви, від якої вони відкололися й ім’я та історію якої вони хочуть обманом привласнити собі”.

    Найсвіжіше

    Популярне