Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Деокупація Криму може бути для Путіна ще «більшою катастрофою», ніж розпад СРСР, – ЗМІ

    «Деокупація Криму – катастрофа для Путіна». Чи закінчиться війна на кордоні з РФ?

    Чи можлива деокупація Криму найближчим часом? Наскільки звільнення півострова залежить від бойових дій на півдні України? Як реагуватиме Кремль на повернення під контроль України всіх окупованих територій? Ці та інші актуальні запитання проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поставив політологам та військовим експертам.

    Втрата Криму для Путіна може бути ще «більшою катастрофою», ніж розпад Радянського Союзу, зазначає кримський історик і політолог Євгенія Горюнова. Росія не зможе втримати Крим, у Криму буде похована Російська імперія, зазначає вона. Більше про це за лінком.

    «Ми дуже хочемо сатисфакції»: бійці про свою мотивацію і звільнення Херсонщини

    29 серпня українська армія пішла у контрнаступ у напрямку Херсона. В оперативному командуванні «Південь» заявили, що ЗСУ прорвали першу лінію оборони армії РФ під Херсоном. Знищено всі великі мости та понтонну переправу, російське угруповання виявилося відрізаним від постачання озброєння та особового складу з Криму.

    Збройні сили України вважають передчасним оголошувати результати своїх дій на півдні та просять українців також не поширювати інформацію про дії українських військових. Ми спробували розібратися, з чим можуть зіткнутися ЗСУ під час визволення Херсонщини? Як може розвиватись контрнаступ ЗСУ? З якими труднощами стикається українська армія на півдні? І що потрібно, щоб звільнити сам Херсон? Читайте і дивіться за лінком.

    ISW: мета контрнаступу України полягає не в досягненні швидких територіальних успіхів

    Експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) заявляють, що метою контрнаступу України є не негайна деокупація великий територій, а погіршення забезпечення військ РФ.

    «Українські офіційні особи прямо заявили, що український контрнаступ, який триває, є методичною операцією з навмисного погіршення російських сил і матеріально-технічного забезпечення на півдні, а не операцією, спрямованою на негайне відновлення великих територій, – заявляють в ISW, нагадуючи про коментар радника Офісу президента України Олексія Арестовича для Wall Street Journal. – Заява Арестовича перегукується з оцінкою ISW про те, що поточний контрнаступ, ймовірно, не призведе до негайних здобутків і що українські сили прагнуть порушити ключові логістичні вузли, які підтримують російські операції на півдні, і скоротити російський військовий потенціал». Більше про це тут.

    «Все дома разъе***или», «Ухо пленному отрезали»: що відбувається на окупованій частині Харківщини?

    Обстріл приватних будинків мирних мешканців з усіх видів зброї, катування військовополонених, відбирання їжі у місцевих жителів. Так про так звані «демілітаризацію» та «денацифікацію» у телефонній розмові розповідав, вихваляючись, своїм родичам російський військовий. Ці розмови перехопила СБУ.

    Журналісти «Схем» верифікували зміст «плівок», ідентифікували цього російського солдата та підтвердили його слова про скоєні злочини, з’ясувавши, де саме він перебував, спілкуючись із родичами, та проаналізувавши супутникові знімки зруйнованої місцевості. А завдяки телефонним трафікам журналісти змогли прослідкувати рух його бригади територією України.

    Згодом «Схемам» вдалось поговорити з військовим безпосередньо по телефону. Нині він – в Росії, після отриманого в Україні поранення.

    Джерело: Радіо Свобода.

    Найсвіжіше

    Популярне