Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На війні в Україні загинуло понад 900 елітних військових фахівців окупантів

    За пів року війни в Україні російські загарбники втратили понад 900 елітних військових фахівців – спецназівців ГРУ, морських піхотинців, десантників, військових пілотів, на підготовку яких пішли роки та мільйони доларів. Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

    Журналісти проаналізували список підтверджених загиблих російських військових, який видання веде разом із “Медіазоною” та командою волонтерів.

    Зокрема, за відкритими даними, їм вдалося встановити загибель 151 військовослужбовця спецназівця ГРУ та 245 співробітників Росгвардії, більшість із них – бійці підрозділів особливого призначення. Майже кожен четвертий (22 відсотки) із загиблих у Росгвардії та спецназі ГРУ – офіцер.

    Аналіз опублікованих некрологів показав, що найбільших втрат під час вторгнення в Україну зазнала 22-а гвардійська бригада спецназу. Щонайменше 30 військовослужбовців бригади загинули, у тому числі чотири офіцери – командира роти (при цьому у складі бригади всього чотири роти спецназу).

    Втрати під час війни в Україні зазнали й інші з’єднання спецназу ГРУ. Так, за підрахунками видання, 24 гвардійська бригада втратила не менше 21 людини, у тому числі чотирьох офіцерів. Відомо також про 26 загиблих військовослужбовців 3-ї гвардійської бригади спецназу, у тому числі про п’ятьох офіцерів. В Україні загинув заступник командира 16-ї гвардійської бригади спецназу у званні підполковника, начальник штабу цієї ж бригади у званні майора, а також командир роти у званні капітана.

    Автори розслідування зазначають, що втрата офіцерів спецназу може бути найчутливішою для російської армії. На підготовку лейтенанта відповідної кваліфікації потрібно щонайменше чотири роки і ще щонайменше чотири роки, щоб стати капітаном і очолити роту.

    Зі 245 співробітників Росгвардії, загибель яких вдалося підтвердити журналістам, щонайменше 16 осіб – володарі крапового берета. У Росгвардії вважається, що ті, хто пройшов відбір на право носіння такого берета – еліта спецназу. Найбільших втрат особового складу зазнав 25-й загін спецназу “Барс” із Казані. В Україні загинули 10 його співробітників, включаючи двох офіцерів.

    П’яту частину всіх ідентифікованих російських військовослужбовців, які загинули під час війни в Україні, становлять десантники, пише Російська служба Бі-бі-сі. На них лягла основна тяжкість боїв у перші тижні війни. Найбільших втрат зазнав 331-й гвардійський полк ВДВ з Костроми: там лише офіційно налічується понад 80 загиблих, у тому числі командир полку та ще 20 офіцерів.

    Серед морських піхотинців найбільших втрат зазнала 810-та гвардійська бригада, що базується в анексованому Криму. Загинули щонайменше 56 людей, включаючи двох командирів бригади.

    За даними журналістів Бі-бі-сі, під час війни в Україні загинуло 67 російських військових льотчиків. Це особлива категорія втрат, оскільки екіпажі бойових літаків та гелікоптерів – одиничні фахівці та еліта будь-якої армії світу. Підготовка одного льотчика-снайпера може зайняти 15-17 років і коштує 12–14 мільйонів доларів, зазначає видання.

    Нагадаємо, станом на 31 серпня ЗСУ знищили 47 900 російських військових.

    Найсвіжіше

    Популярне