П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Латвія остаточно знесла пам’ятник совєтським військовим

    Останній елемент пам’ятника совєтським військовим у парку Перемоги в латвійській столиці Ризі – 79-метровий обеліск – у четвер, 25 серпня, знесли.

    Демонтаж 79-метрової стели тривав приблизно сім годин, падіння викликало гуркіт та сильний сплеск води у басейні. Падіння обеліска спостерігачі зустріли оплесками, передає Главком.

    Раніше міський голова Риги Мартінш Стакіс заявив, що після демонтажу пам’ятник знищать. Він пояснив це тим, що Музей окупації не визнав жодну з частин комплексу художньою цінністю.

    Знесення всіх елементів архітектурного ансамблю меморіалу зайняло три дні. У вівторок, 23 серпня, було знесено групу скульптур, що зображують совєтських воїнів, а в середу, 24 серпня, – скульптуру «Батьківщина-мати».

    Напередодні початку демонтажу пам’ятника, 22 серпня, приблизно 50 людей протестували проти знесення совєтського пам’ятника у парку Перемоги. Поліція затримала сімох людей.

    У липні в Латвії опублікували перелік совєтських монументів, які влада республіки має намір знести. У списку фігурують такі об’єкти, як обеліск совєтським воїнам-визволителям Риги, пам’ятник захисникам Лієпаї 1941 року, пам’ятник совєтським латиським партизанам, пам’ятне каміння командирам партизанських загонів, пам’ятне каміння невідомому солдатові та інші.

    Найсвіжіше

    Популярне