Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх в Імбросі: Нехай Діва Марія буде з нами, з нашим островом!

    Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, що в селі Глики, що на Імбросі, у неділю, 21 серпня 2022 року.
    Глики є місцем походження покійного вченого ієромонаха Варфоломія Кутлумусіяна, пише Ортодокс Таймс. 

    Богослужіння очолив Вселенський патріарх у співслужінні митрополита Мирлікійського Хризостома та єпископа Іліонського Рафаїла. Були присутні також Генеральний консул Греції в Константинополі Джорджія Султанопулу, координатор Всесвітньої конфедерації панмакедонських асоціацій, президенти і керівники імбрійських асоціацій Афін і Салонік, і багато вірних.

    Після Божественної Літургії митрополит Імброса і Тенедосу подякував Вселенському патріарху за те, що він передав під його патріаршу опіку почесні заходи за покійного ієромонаха Варфоломія Кутлумусіяна, якого він охарактеризував як велику постать Церкви, Імброса та народу.

    Вселенський патріарх зворушено говорив про Глики та стару церкву Успіння Пресвятої Богородиці, в якій, як він сказав, «гличани засвідчили своє покаяння і надії, свою радість і біль, святкуючи величні дні нашої традиції. Тут були благословенні важливі моменти їхнього життя, тут вони черпали сили для боротьби за виживання та добробут». Він також згадав сусідню гору Афон, залежну від Таксіархів Паммегістона, яка пов’язана з життям та історією села.

    «З цієї історичної залежності почалася освітня історія Імброса, назавжди пов’язана з особою Бартоломео Кутлумусіаноса. Варфоломій вірив у силу й широту освіти, священну місію вчителя, жагу дітей до навчання й знань. Все, чого він навчився і знав, він хотів передати іншим, він був «вчителем від народження».

    Його бачення і зусилля створити школу в Імбросі, його одержимість і наполегливість, незважаючи на труднощі, а також його впевненість і віра в Бога, також є символом і джерелом натхнення для нас сьогодні.

    В особі Варфоломія, як влучно підкреслено в «Публікаційній замітці» останнього номера журналу «Імброс», «глибока, непохитна віра в Бога, незгасна любов до Імброса, вічно неспокійний дух і нестримність, вперте намагання занурити людину в бастіони правдивої освіти та всебічного, католицького культивування» гармонійно доповнюються.

    У школі, яка почала діяти у залежності від Архангелів, навчалося багато молодих учнів з усіх сіл Імброса, які, «з цієї школи, отримавши перші світла і розгортаючи своє навчання повільніше і на вищому рівні. зовнішньої школи з’явилися перші реформатори» (К. Христодулід, «Глікі і Шинуді.

    Далі Вселенський патріарх закликав своїх співвітчизників, а особливо нове покоління, залишатися єдними та сприяти спільним зусиллям для Імброса.

    Найсвіжіше

    Популярне