П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Якщо ми будемо наслідувати Ісуса Христа, життя наше преображатиметься – єпископ Команський Михаїл

    У свято Преображення Господнє, 19 серпня у Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію у співслужінні диякона Івана Петрущака.

    У своїй проповіді архієрей зазначив, що Господь перш за все преображає людську природу. Нам потрібно слідувати заповідям Божим, щоб наше життя преобразилось. Від нас залежить, як ми преобразимо свої душі, а Господь нам допомагатиме. Без нашої праці преобразитись не вийде.

    Єпископ Михаїл каже, що кожного разу, коли стаємо на молитву, звертаємось до Бога, це момент, коли наша душа преображається, повідомляє пресслужба Ставропігії.

    «Дорогі друзі. Сьогодні ми з вами святкуємо свято Преображення Господнього. Завжди всі свята, пам’ять всіх святих в Церкві встановлено для того, щоб дати нам якийсь приклад до чогось спонукати. І саме сьогодні у свято Преображення, це не просто згадка якоїсь події з життя Спасителя Господа нашого Ісуса Христа, а свідчення того, що Господь преображає людську природу перш за все.

    Сьогодні ми з вами святкуємо преображення людської природи, як феномен, як поняття. І звісно, що там де проявляється особливо присутність Божа, преображається все.

    Якщо Господь присутній в нашому житті, воно преображається. Якщо ми тільки починаємо слідувати за Ним, читаючи Його Слово, наслідувати Його в заповідях, життя наше преображається. І всі ми покликані до цього. Щодо тої слави, яку Господь явив, що відкриється в людській природі, коли він преобразився на горі Фаворі – це від нас не залежить. Але проте від нас залежить, як ми преобразимо свої душі.

    Звісно, що Господь допомагає в найважчих ситуаціях, допомагає в найтяжчому – преображати самого себе. Нас з вами. Без Нього ми б цього не зробили. Але і Господь Сам, без нашої участі, цього не зробить. Якщо ми просто сядемо, будемо сидіти, якщо можна так висловитись, пити каву і чекати поки Господь нас преобразить, такого не відбудеться. Господь чекає нашого відгуку на Його заклик, нашої активної участі у свому Преображенні. А для цього потрібно свідоме бажання, свідоме зусилля і намагання слідувати за тим, куди призвав нас Господь.

    Господь преображає своєю присутністю все. Читаючи Євангелія ми бачимо, як преображалось життя всіх людей. Починаючи від Його учнів – апостолів, простих рибалок і закінчуючи, навіть, фарисеями. І їхні життя також преображалось. Преображалось викриттям їхньої неправди, преображалось викриттям їхніх помилок, їхньої зухвалості, що вони були посоромлені. Ніби люди, які ніби знають Закон Божий, але живуть не по Божому.

    І отже, кожен раз, коли ми відкриваємо сторінки Євангелія, кожен раз, коли ми стаємо з вами на молитву, звертаємось до Бога, це момент, коли наша душа преображається. Адже, щось спонукає нас відкрити саме цю святу Книгу. Щось спонукає нас, саме в цю хвилину звернутись до Бога, якийсь внутрішній поштовх.

    І отже Господь у відгуку, завжди подасть допомогу, подасть свою благодать, подасть свою присутність і знову ж таки, пам’ятаючи про те, що все, що відбувалось із Спасителем, всі ті події, наслідниками яких будемо і ми. Ми також переживемо і воскресіння і преображення і Вознесення на небо… Так от, сьогодні Господь Ісус Христос і Його учні почули слова Бога Отця: “Це є Син Мій улюблений в якому Моє благовоління”. Ці слова звернені не тільки до Нього. Адже в Ісусі Христі всі ми діти Божі. Отже, ці слова звернені також і до нас з вами. І в нас з вами благовоління Боже. Наскільки радості повинно це нам давати. Нам тільки треба докласти власних зусиль, не лінуватись і намагатися реалізувати своє Преображення за допомогою Божою в таку людину, якою Господь нас задумав. Хай Господь всім нам допоможе. Зі святом!».

    Найсвіжіше

    Популярне