П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Погрози парафіянам та покаяльні листи Кірілу: як черкаські парафії переходять до ПЦУ

    22 парафії на Черкащині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вийшли з Московського патріархату і перейшли до Православної церкви України. 13 з них – зі священниками, розповів Суспільному митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан.

    Нині, зі слів священника, ця тенденція іде на спад. Усе через погрози парафіянам.

    “У них збирався так званий собор — розширена нарада Московського патріархату, де вони задекларували, що нібито відходять від Москви. Щоправда, після цього вже з’явилися деякі покаяльні листи до Кіріла, у яких вони запевняють, що це тимчасове явище і що вони вимушені були це зробити, а як тільки зміниться ситуація, вони знову повернуться до згадування цього предстоятеля. Тобто ми бачимо, що ця структура змінює забарвлення як хамелеон, аби тільки залишитися при виконанні своїх обов’язків”, — розповів владика Іоан.

    Після цього “собору” перехід призупинили, зазначив священник. І пояснив чому:

    “На мою думку, дехто справді повірив, що дійсно ця структура відійшла від Москви і вже стає українською. З точки зору православної церкви це нонсенс, тому що цього відбутися не може. В Україні вже є канонічна православна церква, яка має Томос — визнання від Вселенської патріархії, і іншої структури, за церковними правилами, бути не може. Але не всі це знають. Тому ми бачимо тиск на активістів та представників громад, які хочуть перевести свої громади із московського патріархату до ПЦУ, з боку силових структур, представників місцевих органів самоврядування та місцевої державної адміністрації. Це не є глобальний, тотальний процес, але місцями ми бачимо, що людям телефонують, попереджають, погрожують якимись процесуальними діями, застерігають і цим демотивують. Українці, які розуміють, що не можуть боротися проти державної машини, опускають руки та призупиняють цей процес. Тому треба чекати завершення війни і перемоги над «рускім міром».”

    Переходи спокійніші там, де сам священник сам також бажає перейти з Московського патріархату до ПЦУ, додав митрополит.

    “Хоча і там не все відбувається спокійно, бо приїжджають «сусідні» священники, іноді навіть із Черкас, і певним чином погрожують та намагаються завадити цьому процесу. Однак нині таких можливостей заважати набагато менше, тому все відбувається легше”, — пояснив Владика Іоан.

    Для того, щоб перехід відбувся належним чином, роблять оголошення для парафіян громади, розповів митрополит:

    “Не для жителів міста чи села, а саме для парафіян. Хоча в селі це як правило і є селяни. Священника теж попереджають і зарошують на ці збори, навіть якщо він не хоче переходити. Якщо він відсутній, то першим питання ставлять про висловлення йому недовіри. Після цього по протоколу є низка положень, згідно з якими має відбутися голосування. І вже далі обирають уповноважених для реєстрації змін і доповнень до статуту громади”.

    Таким чином, пояснив священник, все відбувається у законному полі.

    Найсвіжіше

    Популярне