Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові діє виставка “Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого в іконографії”

    15 серпня в Iconart Contemporary Sacred Art Gallery у Львові відбулося відкриття виставки народного художника України, професора Романа Василика та автора ідеї проєкту Михайла Перуна «Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого в іконографії», пише РІСУ.

    Це — спільний проект духовного життєпису блаженнішого Патріарха Йосифа «Заповіт», реалізований Фундацією «Андрей» і Товариством українців католиків «Свята Софія», США. Виставка присвячена 130-річчю від дня народження Йосифа Сліпого.

    На виставці представлено дев’ять робіт митця, на яких відображено найважливіші віхи життя і діяльності патріарха: блаженніший Йосиф — молільник, покликаний митрополитом Андреєм Шептицьким, викладач і богослов, екуменіст, ісповідник віри, будівничий монашества, духовний батько, будівничий українського патріархату, будівничий собору Святої Софії у Римі.

    У відкритті взяв участь владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, який відзначив важливіть вшанування спадщини патріарха Йосифа таким мистецьким проектом, особливо подякувавши Романові Василику за багаторічну працю в царині церковно-іконописного малярства та виховання цілої плеяди іконописців.

    «Автором іконописів обрали невипадково Романа Василика, адже саме його рідний брат, єпископ підпільної Церкви Павло Василик, перебував у засланні разом із Патріархом Йосифом. Для іконописного варіанта “Заповіту” я обрав дев’ять найважливіших епізодів із життя патріарха», — зазначив Михайло Перун, автор ідеї проекту, і наголосив на важливості вшанування постаті Йосифа Сліпого, поділився враженнями від реалізації проекту та подякував Романові Василику за співпрацю і розуміння.

    Виставка триватиме до 5 вересня.

    Роман Василик народився 1947 року в с. Бариш Тернопільської обл., навчався в Ужгородському художньому училищі ім. А. Ерделі та Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв). Багаторічна викладацька діяльність Романа Василика розпочалась 1974 р. на кафедрі проєктування інтер’єрів ЛДІПДМ. З 1988 року обіймав адміністративні посади: завідувач кафедри проєктування інтер’єрів, завідувач кафедри сакрального мистецтва, декан факультету інтер’єру та обладнання, проректор з навчальної робити.

    У Львові діє виставка ‘Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого в іконографії’ – фото 97937
    Наприкінці 80-х років з ініціативи Романа Василика в навчальний процес Інституту впроваджено окремі курси вивчення основ сакрального мистецтва. Згодом ця ініціатива переросла у створення окремого відділу сакрального мистецтва, а 1995 р. – у заснування однойменної кафедри.

    Сьогодні професор Роман Василик читає лекції з богослов’я ікони, іконографії, провадить авторський курс з іконопису в Академії. Від 2010 року – співорганізатор міжнародних іконописних пленерів, які щорічно відбуваються в Україні та Польщі, а також куратор комплексного оформлення десятків храмів, його авторству належать численні ікони та іконостаси у різних куточках світу.

    Найсвіжіше

    Популярне