Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Мер каже, що їх не чекали: До Умані напередодні Рош га-Шана приїхало вже понад 300 хасидів

    До Умані на Черкащині напередодні свята Рош га-Шана прибуло понад 300 хасидів.

    Про це повідомил УНН з посиланням на мер міста Ірина Плетньова.

    Вона додала, що на гостей не чекали та зверталися з проханням не приїздити через війну.

    «Приїхало десь трохи більше 300 (хасидів – ред.). Ми не чекали на них, і не зовсім чекаємо, і звертаємося тисячі разів до них, щоб вони не їхали, бо зовсім ситуація не хороша. Не варто їм їхати й наражати на небезпеку і себе, і наших мешканців», – сказала Плетньова.

    Вона також зазначила, що не має права забороняти хасидам приїздити.

    Напередодні речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомляв, що Україна не зможе прийняти цього року паломників для відзначення свята Рош га-Шана через розпочату Росією війну.

    “Уряд має твердий намір заборонити паломницькі відвідання хасидами Умані, оскільки через російські прильоти це може бути надзвичайно небезпечно”, – сказв він.

    Як заявив посол України в державі Ізраїль Євген Корнійчук, російська ракета, що влучила в об’єкт інфраструктуру поруч з містом Умань, могла спричинити багато смертей під час паломництва хасидів у місяць Тишрей. Тому Держава Україна, проти якої Росія продовжує збройну агресію, не може гарантувати захист та безпеку євреям, що традиційно приїжджають помолитися на могилу рабина Нахмана в Умані на Рошга-Шана.

    Раніше у посольстві України в Ізраїлі також закликали своїх громадян утриматися від відвідування України

    Свято Рош га-Шана цього року припадає на 25-27 вересня. Щороку на святкування єврейського нового року до Умані приїжджає від 30 до 50 тисяч паломників із різних країн.

    Найсвіжіше

    Популярне