Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх відсвяткував Преображення Господнє і освятив виноград

    Велике свято Преображення Христа Спасителя відзначили на Принцевих Островах біля Константинополя, де Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в патріаршому монастирі острова у суботу, 6 серпня 2022 р.

    Про це йдеться на сайті Вселенського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    Були присутні представник Патріарха вірмен у Туреччині Саака Машалян, митрополит Янінський Максим, архонти Вселенського престолу, консул Греції в Константинополі пан Ставрос Христодулід та велика кількість вірних.

    Патріарх Варфоломій у своєму слові, згадавши подію Преображення Господнього, зазначив: «Звичайно, поки ми живемо на цій землі, преображення на горі Фавор є тимчасовим. Яскрава хмара в якийсь момент піднімається. Мойсей та Ілля зникають, і ми знову повертаємося до звичайної реальності, але тепер в іншій формі, трансформовані, готові передати цю трансформацію світу, який спраглий відчути смак вічного Фаворського світла, яке століттями зберігалося в незмінному вигляді Святим Фанарем, Великою церквою Христовою, церквою Воскресіння, церквою Преображення!».

    Наприкінці Божественної Літургії Вселенський Патріарх освятив, за традицією, виноград, а одразу після цього звершив парастас за упокій душі Великого Благодійника народу Симеона Сініосоглу перед його гробом, що знаходиться на подвір’ї Монастиря. З нагоди завершення ремонтних робіт у монастирі він відкрив пам’ятний напис на стіні.

    Опісля відбувся невеликий святковий захід за участю дітей патріаршого табору, під час якого патріарха привітала пані Марія Апостоліду, голова ради директорів Дитячого містечка та Дому молодих жінок-працівниць, а також архонт Адамантіос Комвопулос, директор табору.

    Після цього Вселенський Патріарх виголосив промову, в якій, серед іншого, згадав про значні збитки, завдані руйнівною пожежею у Валуклійському будинку престарілих, що, за його словами, є новим випробуванням для грецької громади Константинополя.

    Зокрема, Вселенський Патріарх Варфоломій сказав таке:

    «Ми також хочемо скористатися цією нагодою, щоб висловити нашу сердечну хвалу Господу за недопущення жертв, а також нашу щиру подяку всім, хто з першої миті поспішив на місце пожежі, щоб зробити посильний внесок в обмеження її поширення та гасіння, починаючи з представників державної та місцевої влади і закінчуючи простими, але воістину героїчними добровольцями.

    Їхня турбота, їхня любов, одним словом, їхня людяність глибоко зворушили нас і продемонстрували на практиці важливість створення культури солідарності, однієї з основних заповідей нашого скромного Патріархату».

    Патріарх Варфоломій запевнив, що з благодаттю та допомогою Божою «ми всі разом, об’єднані як один, зуміємо за короткий час відбудувати наш Будинок престарілих і повернути його в експлуатацію!»

    Photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate
    Photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate
    Photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate
    Photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

    Найсвіжіше

    Популярне