П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Відкритий лист вчених-теологів, релігієзнавців, істориків, соціологів релігії до Центрального комітету ВРЦ

    Міжнародна мережа вчених-богословів, релігієзнавців, істориків, соціологів релігії, які належать до різних конфесій (православної, римо-католицької, греко-католицької, лютеранської, реформаторської, англіканської, євангелістської) або не мають конфесійної приналежності звернулися з відкритим листом до центрального комітету Всесвітньої ради церков, його в.о. генерального секретаря преп. проф. д-ра Йоана Савки та президентів ВРЦ. У листі підписанти висловили свою глибоку стурбованість трагічною ситуацією війни в Україні та засудили позицію Російської Православної Церкви щодо цієї війни.

    Вчені глибоко стурбовані несправедливою війною, яку веде Російська Федерація проти України, жахливими стражданнями, які російські військові та найманці завдають народу України, цивільним чоловікам і жінкам, дітям і людям похилого віку, спустошенням цілих міст і сіл, знищенням культурної та релігійної спадщини України й інформаційною війною, що пропагує мову ворожнечі та дезінформацію. Тому вони звернулися до ВРЦ, оскільки окрім несправедливості цієї війни, той факт, що військове вторгнення та жорстокі військові злочини, вчинені російськими військами в Україні, виправдовуються та легітимізуються ідеологічно за допомогою доктрини, загальновідомої як «русский мир».

    Підписанти наголосили, що позиція РПЦ, яка неодноразово була озвучена п. Кирилом, є несумісною з цінностями та принципами, які супроводжують членство у Всесвітній раді церков. Вона також суперечить принципам і зобов’язанням, сформульованим у «Заяві про шлях справедливого миру», прийнятій 10-ю Асамблеєю ВРЦ у межах звіту Комітету з роботи з громадськістю у 2013 р.

    Тому вчені закликали керівництво ВРЦ, зокрема, призупинити членство РПЦ, доки вона однозначно не засудить війну проти України голосом своєї найвищої влади, та доки Патріарх Кирил використовуватиме свою духовну та політичну владу для підживлення війни замість впливу на політичну владу Російської Федерації з метою припинення агресії проти України.

    Також висловлено побажання, щоб, починаючи з наступної Генеральної Асамблеї в Карлсруе (31 серпня-8 вересня 2022 р.), забезпечити представництво всіх Церков в Україні, особливо Православної Церкви в Україні та Української Православної Церкви, а також інших християнських деномінацій, беручи до уваги необхідність дати голос досі маргіналізованим християнським спільнотам, особливо зараз, коли вони зазнають таких великих страждань через жахи війни.

    Підписанти закликали ВРЦ почути голоси академічних кіл, співпрацювати з українськими та міжнародними науковцями стосовно релігійної та політичної ситуації в Україні, брати до уваги їхнє розуміння та професійний досвід, щоб скласти повнішу й адекватнішу картину щодо ситуації в Україні. Такі експерти могли б запропонувати рішення та рекомендації щодо дій.

    На останок, вчені закликали ВРЦ, її представників, а також Церкви-члени (продовжувати) говорити чітко, відкрито вказуючи на агресора й уникаючи будь-якої двозначності, яка б перекидала провину на жертву, створювала б враження, що жертва поділяє відповідальність за війну, або що жертвою є агресор.

    Повний текст звернення – за посиланням. Джерело: Інститут Eкуменічних Cтудій УКУ.

    Нагадаємо, ПЦУ закликала Вселенського патріарха позбавити Кіріла патріаршого престолу.

    Найсвіжіше

    Популярне