Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Вперше за 100 років: у храмі на Вінниччині правили українською мовою

    Перша за сто років служба українською мовою прозвучала 28 липня у Свято-Вознесенському храмі села Широка Гребля. Рішення перейти до ПЦУ громада прийняла ще 21 травня. Втім, тамтешній священник вирішив залишитись в УПЦ, із кількома десятками прихожан. Два місяці на недільні Богослужіння громада збиралася у центрі села.

    За словами місцевої жительки Тетяни Подольської, наприкінці травня на зборах громада проголосувала за перехід до ПЦУ. Втім, зайти до храму змогли лише тепер, повідомляє “Суспільне”.

    “21 травня у нас відбулися збори, після того у нас пішли молитви на вигоні. Їх вісім було. Молитви подіяли. Ми тут, дякуючи нашим людям, нашій громаді”, — каже жителька села Широка Гребля Тетяна Подольська.

    “Суспільне” знімало громаду на зелені свята. Тоді богослужіння отець Іван проводив просто неба, у центрі села.

    У цей час у місцевому храмі священник УПЦ МП отець Михаїл проводив службу із трьома десятками вірян. Знімальній групі “Суспільного” там були не раді.

    Протягом червня громада збирала необхідні документи і усіляко намагалась переконати місцевого священника отця Михаїла виконати рішення зборів, — розповідає Тетяна Подольська. Останньою краплею стали похорони земляка Сергія Шурка. Військового змушені були відспівувати в церкві у Хмільнику.

    У четвер, 28 липня, до храму за підрахунками “Суспільного” прийшли до двох сотень людей. Серед них і місцева жителька Галина Кащєєва. Каже, дуже чекала цієї миті.

    “З Божим благословінням ми тепер будемо молитися в своїй українській церкві за Україну, дітей, онуків. Нехай Бог благословить їх на перемогу”, — говорить жителька с. Широка Гребля Галина Кащєєва.

    Це вже 14 парафія, що перейшла до ПЦУ у Хмільницькій єпархії, після 24 лютого, — каже священник Іван Пукас. Ця церква особлива, старовинна.

    “Сила Божа в любові. Люди сьогодні входять до свого храму. Храм, який не одне століття кликав людей на молитву. Сьогодні відбувається перша літургія українською мовою за останні 100 років. У 1918-1917 роках тут правилося українською мовою. Вінницька, Подільська губернія була найбільшою автокефальною частиною України”, — каже священник ПЦУ Іван Пукас.

    Тетяна Подольська, каже такі маленькі перемоги дають віру у Велику Перемогу України. Головне — не здаватися і боротися. Бо держава — це не інституції і влада, а люди.

    Найсвіжіше

    Популярне