Субота, 30 Березня, 2024
Бiльше

    Прецеденти позбавлення патріарха престолу вже були – релігієзнавець про патріарха Кіріла

    Формально московський патріарх Кіріл міг бути відлучений від церкви ще 2016 року, коли не з’явився на Всеправославний собор на Криті, а прецеденти позбавлення патріарха престолу вже мали місце в історії.

    Про це в інтерв’ю OBOZREVATEL розповів релігієзнавець Віктор Єленський.

    “Що стосується позбавлення його (патріарха Кіріла – ред.) престолу, то в принципі такі прецеденти були три століття тому. Але проблема в тому, що Православна церква, щодо якої богослови наполягають, що вона саме церква, а не федерація і не конфедерація церков, перетворилася саме на конфедерацію автокефальних церков, багато з яких говорять про те, що автокефалія має безмежний характер”, – заявив релігієзнавець, коментуючи заклик ПЦУ позбавити главу РПЦ престолу.

    За словами Віктора Єленського, особливо це стосується, звичайно, російської церкви, яка не бачить, що згідно з канонічним правом у Православної церкви є “точка зборки” – є престол, який відповідає за ситуацію в цілому православ’ї. Це Константинопольський престол.

    “Його очільник, патріарх Варфоломій, сидить на цьому престолі більше, ніж будь-хто з його попередників. Він зробив дуже багато для того, щоб ця “точка зборки” з’явилася. Тому що як це може бути, щоб, наприклад, єпископ Софії чи єпископ Тбілісі мав більшу владу, ніж собор Православної церкви, якщо ця церква соборноправна?” – зазначає релігієзнавець.

    “Канони говорять про те, що, якщо єпископа кличуть на собор, а він не прийде, то він підлягає відлучення. Якщо суворо за цим йти, то чотири предстоятелі, які не прибули на собор на Криті 2016 року, зокрема, патріарх Кіріл, вчинили антиправославно. Що стосується російської церкви, то вона віддаляється від цілого православного світу. Як відомо, вона розірвала євхаристичне спілкування із Константинополем та іншими церквами, які визнали Православну церкву України. Це теж дуже антиправославно”, – наголосив Віктор Єленський.

    Найсвіжіше

    Популярне