Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній пояснив, чому саме сьогодні ми відзначаємо День української державності

    Предстоятель ПЦУ пояснив, чому саме сьогодні у день Хрещення Русі України в Україні вперше відзначають День Української Державності. Хрещення поклало основу європейської України, – каже митрополит Епіфаній.

    «Новим є це свято, однак покликане воно нагадати і вшанувати давню нашу історію. Не тому сама нині святкуємо, що Володимир Великий утворив цю державу – вона існувала і до нього. Не тому, що рівноапостольний батько народу нашого і його славний монарх вперше відкрив предкам скарби християнської віри – вона насаджена була і зростала в землях українських ще від часу апостольського. Але тому, що саме хрещенням Києва і всієї Руси-України, розпочатим від берегів Дніпра 988 року, покладено було непохитну основу християнської європейської України», – йшлось на проповіді митрополита, цитує пресслужба ПЦУ.

    Він зауважив, що держава Україна з’явилась не три десятиліття тому і не внаслідок розпаду безбожницької тиранії правителів кремлівських. Так вважають і брехливо кажуть вороги нашого народу.

    «І не лише в час Революції Гідності зробили ми, як народ, свій вибір бути невід’ємною частиною сім’ї європейських народів. Але понад тисячоліття тому довершилося творення держави нашої як держави європейської, як східного форпосту християнської цивілізації. А на час життя нинішнього покоління випало лише жертовне діло відродження і відновлення того давнього державницького спадку, який вороги наші хотіли викорінити і остаточно знищити», – каже митрополит Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ нагадав, що 1988 року в цілому світі святкувалося 1000-ліття Хрещення Руси і як у давній час хрещення киян провістило нову еру для держави нашої, так і в сучасності відзначення 1000-ліття Хрещення провістило звільнення українського народу та багатьох інших народів від вавилонського полону більшовицького безбожництва і від ярма кремлівського.

    Найсвіжіше

    Популярне