П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    П’ятидесятники вирішили українізуватися

    Слідом за переходом на григоріанський календар Українська Церква Християн Віри Євангельської (п’ятидесятники) розпочинає українізацію церковних громад в областях.

    7 липня Комітет УЦХВЄ ухвалив рішення про перехід на українську мову для частини помісних церков в регіонах поширення російської мови. Це стосуватиметься використання державної мови під час богослужінь, Біблії українською мовою замість російського синодального перекладу тощо, повідомляє “Український інтерес”.

    Дане рішення було довгоочікуваним для багатьох п’ятидесятників. В часи, коли вся країна стає на шлях остаточного утвердження національної ідентичності, мова є одним із визначальних чинників нашого культурного відокремлення від спільного з росією минулого.

    Тривалий час питання мови в середовищі протестантів не стояло так гостро, як сьогодні. Включення церкви у процес українізації — однозначно позитивний крок і для вірян, і для репутації церкви. Рішення використовувати українську мову в тих церквах, де раніше звучала російська, актуалізує включення християн (зокрема протестантів) у процес культурної трансформації та дерусифікації України.

    Попри давній міф про «недуховність» мовного питання, сьогодні ми стали свідками прямого зв’язку між мовою і сатанинським беззаконням, яке чинить росія кожного дня. Зважаючи на великий суспільний запит на дерусифікацію та абсолютно небіблійну і єретичну позицію російських п’ятидесятників (єпископ РОСХВЄ сергій ряховський остаточно перетворився в підданого кремля), сьогодні немає причин євангельським християнам зберігати бодай якусь традицію, пов’язану з російською культурою.

    Хоча багато протестантів звикли читати Біблію російською мовою, проте звички можна змінювати. Особливо коли є широкий вибір різних українських перекладів Божого Слова (Пантелеймона Куліша, Івана Огієнка, Івана Хоменка та найновіші переклади Рафаїла Турконяка і Валерія Громова).

    Подібне рішення можна знайти і в питанні церковної музики. Українські протестанти мають дуже багато християнських гімнів рідною мовою, а деякі з них стали відомими і поза церковним середовищем. Щороку з’являється багато українських пісень прославлення, які варті уваги. Також слід не забувати, що значна частина популярних пісень російською мовою є перекладом з англійської чи інших мов, тому нерідко існують і українські аналоги.

    П’ятидесятництво – протестантська течія євангельської традиції, що виникла наприкінці XIX століття – на початку XX століття. Назва походить від свята Трійці (П’ятидесятниці). Подія, яка вшановує зішестя Святого Духа на послідовників Ісуса Христа.

    Найсвіжіше

    Популярне