Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    «То моє лічне». У Рожищі дружина священника УПЦ МП прийшла забирати ікону з храму

    У Рожищі представники УПЦ МП не можуть заспокоїтись через перехід більшості громади Свято-Михайлівської церкви в ПЦУ. Після того як в храмі почали проводити богослужіння українською мовою, прихильники УПЦ МП продовжують наполягати на тому, що вони можуть забрати церковне майно.

    Про це повідомляє volynnews.com

    22 липня до храму прийшло з десяток жінок на чолі з дружиною отця Петра, матушкою Іриною. Мета візиту – забрати ікону в кіоті з храму. Ірина Іваничко доводила: придбала вона ікону та кіоту за власні гроші, тож вважає її своєю приватною власністю.

    Відео розбірок на своїй сторінці розмістила мешканка Рожища Віра Шварцкоп. На запису чути, як жінки доводять, чому вони мають забрати з церкви ікону та кіоту.

    «То моє лічне», – переконувала Ірина Іваничко. Урешті того дня їм забрати ікону не дозволили. На прощання жінки хотіли забрати й вазон при вході до церкви. «То наше, забирай», – дає вказівки іншій жінці матушка. Але вазон з собою вони теж не забрали, щоправда, обіцяли повернутися за церковним майном згодом.

    У коментарях до відео розгорнулась справжня баталія. Ірина Іваничко каже, що ікону та кіоту придбала за свою пенсію. Тому вважає, що має повне право її забрати. Натомість рожищани зазначають: після того, як прихильники УПЦ МП покинули храм, звідти зникло деяке майно, у тому числі й килими.

    Нагадаємо, у місті Рожище громада Свято-Михайлівського храму УПЦ вирішила перейти до ПЦУ. Однак священник Петро Іваничко з групою прихильників на це не погодився. Згодом він заявив, що збори незаконні.

    Потім до храму в Рожищі почали привозити людей з інших населених пунктів, які чергували в церкві. Були на території храму і мешканці Торчина, і Ковеля, і Ківерців, й інших громад. А ще прихильників УПЦ МП обурив прапор України на храмі. Пізніше храм опечатали працівники поліції.

    Урешті в липні у Михайлівській церкві Рожища відбулося перше богослужіння українською. Ті, хто не погодився з переходом до ПЦУ, почали збиратися для молитви на території гаражного кооперативу, розповідають рожищани, хоча ще в червні прихильники УПЦ МП збиралися у наметі. Але на цьому конфлікт не згас, цього разу виникли розбірки за церковне майно.

    Найсвіжіше

    Популярне