Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    МЗС: Ракетний обстріл порту Одеси – це плювок Путіна в обличчя Гуттерішу та Ердогану

    Ракетний обстріл російськими загарбниками порту Одеси менш як за добу після підписання угоди щодо вивезення зерна – це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу та Президентові Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану.

    Про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколенка, передає Укрінформ.

    Ніколенко констатував, що російській федерації знадобилося менше 24 годин, аби ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному в п’ятницю в Стамбулі документі.

    «російська ракета – це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», – зазначив речник МЗС.

    Він акцентував, що Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

    «Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи», – наголосив речник МЗС.

    23 липня російські загарбники атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони. Дві влучили в об’єкти інфраструктури порту.

    У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня було підписано угоду, за якою буде здійснюватися вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

    Найсвіжіше

    Популярне