П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарху Румунському Даниїлу виповнюється 71 рік

    Сьогодні, 22 липня, патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл святкує свій 71-й день народження.

    Про це повідомляє basilica.ro

    Патріарх Даниїл народився 1951 року в селі Добрешти (повіт Тіміш), будучи третьою дитиною в родині вчителів Олексія та Стели Чоботея.

    Після закінчення докторських студій з богослов’я під керівництвом отця Дімітру Станілоае в Бухаресті, а потім під керівництвом двох відомих французьких професорів у Страсбурзі, Дан-Іліє Чоботеа у віці 36 років прийняв чернецтво з іменем Даниїла.

    Він увійшов до чернечого життя в 1987 році в монастирі Сіхастрія.

    Через три роки він був висвячений на єпископа і кілька місяців служив єпископом-помічником в архієпархії Тімішоари, ставши митрополитом Молдови і Буковини 7 червня 1990 року.

    В Яссах він мав численні успішні ініціативи в душпастирській, адміністративній та академічній сферах. Серед них були кроки, зроблені для консолідації та відновлення митрополичої катедри в Яссах, заснування Центру діагностики та лікування Провидіння, який став першою лікарнею Церкви зі структурою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я, на 102 ліжка.

    З вересня 2007 року обраний патріархом Румунії.

    Від початку своєї місії патріарх Даниїл забезпечував продовження проектів, що були на той час, і започаткування нових проектів, не відокремлюючи Божественну Літургію від людинолюбства, і людинолюбство від Літургії чи соціальну роботу від духовного життя.

    У цей період Румунська Церква зазнала змін, спрямованих на збереження незмінного духу молитви і, водночас, на покращення життя всіх.

    Найвідомішим із досягнень нинішнього лідера Румунської Православної Церкви є виконання давнього бажання румунів: Національний собор, який був освячений через сто років після Великого союзу Румунії 1918 року.

    Особливу увагу Патріарх Даниїл звернув на румунських попередників, мучеників і святих. За час його патріаршого служіння було канонізовано понад 30 румунських святих. Кафедральний собор спасіння румунського народу присвячений усім національним героям, а його покровителем є святий апостол Андрій.

    Серед перших ініціатив у Бухаресті було створення медіа-центру Basilica. Патріарх Даниїл також особливо турбується про румунів у діаспорі, тому, за пропозицією Його Блаженства, Священний Синод у 2009 році вирішив запровадити день, присвячений румунським мігрантам.

    Патріарх заохочував громадську діяльність у ці роки, причому Румунська Православна Церква стала найвидатнішим благодійником і має понад 800 благодійних установ.

    Урочистості у Патріаршому соборі

    У Патріаршому соборі у п’ятницю відслужено Богослужіння на знак вдячності Богу за останні досягнення в житті Румунської Православної Церкви та патріарха Даниїла.

    Починаючи з 12:00 у Патріаршому палаці відбудеться ювілейні заходи, під час яких будуть представлені різноманітні привітання. У них візьмуть участь єрархи Священного Синоду, представники центральної та місцевої державної влади, діячі громадського життя Румунії, члени Постійної ради Національної церковної ради та єпархіальної ради Бухарестської архієпархії, духовенство та миряни.

    Найсвіжіше

    Популярне