П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Об’єднання Церков було б на користь українському суспільству, – отець Андрій Дудченко

    Священник Православної Церкви України отець Андрій Дудченко зазначив, що об’єднання Церков було б на користь українському суспільству. Крім того, об’єднанню заважають упередження і стереотипи, які є в духовенства УПЦ МП і ПЦУ. Про це він розповів в інтерв’ю для Духовного Фронту України.

    «Було б на користь. Ви абсолютно праві. Я згоден. Знаєте, і знову ж таки, заважають упередження і стереотипи сформовані оцими десятиліттями. Як нас виховували багато років: що автокефалія – це зло. Навіть саме слово автокефалія. Тому, один з моментів чому вони не проголошують автокефалію, бо саме це слово багатьох лякає, бо проповідували так гласно і негласно в усій навколоцерковній літературі, періодиці», – розповів священник.

    Він додав, що автокефалію в УПЦ МП постійно огортали в негативні епітети і навіть називали розколом.

    «Що автокефалія – це розкол, це погано. Далі уява про те, що в розколі немає ніякої благодаті, мається на увазі в тих невизнаних українських Церквах, а далі це автоматично переноситься тепер і на ПЦУ з їхньої точки зору, попри те, що ПЦУ визнана Вселенським патріархом і вже крім цього ще три Церкви вступили в спілкування таке безпосереднє з ПЦУ. Тим не менше, продовжується цей ось такий стереотип, що за нашими видимими межами там безблагодатна пустеля. Там нема ні хрещення, нічого. Там причастя – це не причастя, священники – це ряжені мужики і все… Це просто жах. І як можуть священники об’єднатись з тими, кого вони вважають взагалі ніким? Там безблагодатна пустеля, як вони туди підуть?», – говорить отець Андрій Дудченко.

    За його словами такі ідеологічні конструкції про автокефалію навіяні московською пропагандою, яка суперечить канонічній традиції церкви.

    «Ось те, що вони називають своєю канонічністю, хизуються, насправді цей підхід – він антиканонічний, тому що він суперечить першому правилу Василія Великого щодо визнання в різних ступенях відділення від Церкви: єретики, розкольники і парасинагога – самочинне зібрання. Українські ці розділення – це не єретики і не розкольники з точки зору Василія Великого. Він би дуже здивувався, що тут не приймають хрещення і священство», – зазначив отець Андрій.

    «Згадати давню Церкву, треба вчитись було б напевно єпископату і духовенству краще в семінаріях. Вивчати історію Церкви, щоб бачити, що в давнину були проблеми гостріші всередині Церкви ніж сьогодні в нас всередині Церкви і це не заважало приймати і хіротонії, і всі інші таїнства один в одного, і визнавати при об’єднанні все те, що там відбувалось. Тому немає ніяких канонічних підстав заперечувати дійсність апостольського спадкоємства і відповідно таїнств в лінії Київського патріархату», – підсумував протоєрей Андрій Дудченко.

    Нагадаємо, отець Андрій Дудченко назвав розкол загальною характеристикою розділених православних Церков. Також він впевнений, що для того, щоб УПЦ МП стала незалежна, треба приборкати тих, які хочуть бути з Москвою.

    Найсвіжіше

    Популярне