Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ідея “симфонії” між державою та Церквою спотворює послання Христа – Говорун

    Коли прийшов Христос, Він приніс послання, що по суті розділило релігію і політику. Це було нововведенням для всього стародавнього світу, і християнські Церкви повинні зберегти це вчення.

    Про це заявив богослов архамандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Vatican News.

    Священник виступив на екуменічній конференції “Середземноморські богословські зустрічі”, що відбулася у хорватському місті Рієка, із доповіддю про позицію Московського патріархату щодо війни в Україні. Основною тезою його виступу було те, що Московський патріархат ухвалив рішення “повернути РПЦ центральне місце на російському громадському майданчику”. Архімандрит розкритикував це рішення, оскільки, на його думку, така тісна співпраця між патріархатом і Кремлем створює “змішування між Церквою та державою” і може призвести до “політизованої форми релігії”.

    “У нас у Православній Церкві – а я є членом Православної Церкви – довга історія співпраці між державою та Церквою, аж до поглинання Церкви, аж до змішування держави з Церквою та Церкви з державою. Таку модель взаємодії називаємо “симфонією”, – зазначив богослов. За його словами, такою “симфонією” прославилася Візантія, коли Церква і держава були настільки тісно пов’язані, що стали єдиним цілим.

    “Багато православних мріють сьогодні про той самий тип “симфонії” між Церквою та державою. Насправді це і є те, чому Путін має величезну підтримку у багатьох державах, наприклад, у Сербії, адже християни цих православних країн бачать у ньому нового імператора, візантійського імператора – басилевса”, – наголосив Кирило Говорун.

    На конференції він намагався підкреслити, що релігія і політика мають бути розділені, оскільки це початкове послання Ісуса Христа, яке вкрай протистоїть політичній культурі Римської імперії, зокрема там, де народилося християнство.

    “У Римській імперії релігія і політика завжди були разом. Неможливо було подумати, що вони поділені. Таким чином, коли прийшов Христос, Він приніс послання, яке по суті розділило релігію і політику. Це було нововведенням для всього стародавнього світу, і християнські Церкви повинні зберегти це вчення”, – зазначив богослов.

    “На жаль, ідея “симфонії” спотворює послання Христа, і коли сьогодні православні Церкви намагаються встановити інший тип “симфонії”, то це відбувається зазвичай у контексті диктатури. У ХХ столітті возз’єднання між Церквою та державою, зростання їхнього злиття, у більшості випадків відбувалися в обставинах диктатури”, – підсумував Кирило Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне