Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Спільні дати, або Як легко розпізнати «російське» свято

    Україна з початку широкомасштабного вторгнення рф досить активно розпочала процес дерусифікації, позбавляючись від окупаційних маркерів, які переповнюють наші міста і села. Також колосальна робота проводиться тисячами небайдужих українців щодо протидії російській дезінформації та пропаганді. Адже ворог атакує нас не лише на фронті, а й з екранів телебачення, в інтернеті, соцмережах і месенджерах.

    Є один, майже непомітний напрямок, через який поширюються російські наративи й пропаганда. Мова про вітання з різноманітними офіційними та неофіційними святами, які розповсюджуються вірусними листівками та сумнівними сайтами. Їхнім джерелом є ворожі ботоферми, які після заборони в Україні російських соцмереж, активізувалися в фейсбуці, вайбері та інших популярних месенджерах. Подекуди журналісти, які не встигають перевірити інформацію, радо підхоплюють черговий «святковий» інформпривід та підкидають дров ворожій пропаганді, повідомляє АрміяInform.

    Мабуть, єдине свято, від якого українці вже мають стійкий імунітет – це 23 лютого, день совєтської армії і військово-морського флоту, яке Україна святкувала разом з росією і білоруссю, як «день захисника вітчизни», до 2014 року включно. Але існує ще низка «свят», що були вигадані в росії й досі, на жаль, не ігноруються українцями.

    Спільні свята

    Чимало дат у календарях України й росії залишилося в спадок з радянських часів. Такими є день геолога (перша неділя квітня), день космонавтики (день першого польоту людини в космос; 12 квітня), день хіміка (остання неділя травня), день медичного працівника (третя неділя червня), день рибалки (друга неділя липня), день металурга (третя неділя липня), день будівельника (друга неділя серпня), день шахтаря (остання неділя серпня), день знань (1 вересня), день працівників нафтової та газової промисловості (друга неділя вересня), день машинобудівника (остання неділя вересня), день автомобіліста (остання неділя жовтня), день енергетика (22 грудня) та ін.

    Донедавна спільними були також чимало професійних військових свят. Але від 2014 року для абсолютної більшості з них цілком слушно визначили нові дати. Спільним залишився тільки день танкістів, що відзначається в Україні, росії та білорусі в другу неділю вересня.

    Проте, мова наразі не про дні, на які Україна, можливо, має не менше прав, ніж північно-східний сусід. А про дати, які є елементами пропаганди та гібридної агресії.

    Найвідомішим є «день слов’янської писемності і культури» 24 травня, встановлений синодом рпц у 1863 році й відроджений у 1985 році в срср, нині у росії є вихідним днем. На жаль, незадовго до початку Помаранчевої революції Президент України Леонід Кучма Указом № 1096/2004 від 17 вересня 2004 р. встановив відзначати цей день і в Україні, попри те, що в Україні з 1997 року вже існував День української писемності 9 листопада.

    8 липня 2008 року в рф запровадили свято – «день сім’ї, любові і вірності», яке пов’язали з православним днем пам’яті святих князя Петра і його дружини Февронії. В Україні він відзначається з 2012 року як «день родини», згідно з Указом Віктора Януковича № 1209/2011 від 30 грудня 2011 року. Хоча ще з 1994 року за ініціативою ООН відзначається Міжнародний день родини 15 травня.

    Цікаво, що День Української Державності – 28 липня, встановлений Президентом України минулого року, відзначається в День Хрещення Руси-України, який був пам’ятною датою в Україні з 2008 року, а в росії відзначається на державному рівні з 2010-го, пропагуючи «русскій мір». У цьому конкретному випадку Україна поставила агресора на місце, підсиливши значення події, що до росії не має жодного відношення.

    «Найпопулярніші» в Україні російські свята

    Окрім дат, що підкріплені Указами Президента, в Україні досі є популярними низка російських офіційних і неофіційних свят. Наведемо їх у хронологічному порядку.

    25 січня – Тетянин день, день російського студентства. Цього дня у 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна заснувала Московський університет. Згідно з указом путіна від 2005 року святкується офіційно. Цього дня православна церква згадує ранньохристиянську мученицю Тетяну Римську, яку рпц «призначила» покровителькою студентів. В Україні відзначаємо день студента 17 листопада.

    7 травня – професійне свято працівників галузей зв’язку, радіотехніки і радіожурналістики в срср і росії. Цього дня 1895 року Олександр Попов продемонстрував радіодетектор блискавки. Всесвітній день радіо святкуємо 13 лютого, а День працівників радіо, телебачення та зв’язку України – 16 листопада.

    25 травня – день філолога – професійне свято філологів у росії. Святкується на наступний день після Дня cлов’янської писемності та культури. Міжнародний день філолога – 29 березня.

    12 липня – день фотографа – у 2009 році було проведено захід «Перший російський фестиваль-свято день фотографа». Організатори оголосили, що вибрали цей день на честь дня святої Вероніки, яка за легендою супроводжувала Христа на його шляху на Голгофу і дала йому лляну хустку, щоб він міг витерти з обличчя кров і піт, на якій закарбувався Лик Ісуса. Міжнародний день фотографа відзначається 19 серпня.

    17 липня – день етнографа – введений у росії на честь дня народження етнографа та мандрівника Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая. Україна натомість відзначає Всеукраїнський день краєзнавства 28 травня.

    27 серпня – день російського кіно – професійне свято кінематографістів та любителів кінематографа в рф. Міжнародний день кіно святкують 28 грудня.

    Звісно, цей перелік не вичерпний. Час від часу в календарі можуть виринати російські день матері й батька та інші свята, що відрізняються від українських чи всесвітніх. Тому, щоб не виставити себе на посміховисько, перш ніж вітати когось з яким-небудь днем – слід визначити його походження.

    Як легко розпізнати «російське» свято?
    Зазвичай вигадані в росії «свята», що просуваються в Україні, поділяються на два типи:

    Мають якого-небудь святого-покровителя.
    Звеличують так звану єдність «слов’ян» чи «дружбу» будь-яких інших народів.

    Найсвіжіше

    Популярне