Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Щоб паплюжити Україну, Кремль вдається до антисемітизму – Держдеп США

    Одним із найпоширеніших наративів дезінформації Кремля для виправдання своєї війни проти народу України є брехня про те, що Росія проводить «денацифікацію» України. Президент Росії Владімір Путін назвав демократично обраний уряд України «бандою наркоманів і неонацистів», а російські державні ЗМІ та пропагандисти неодноразово закликали до «денацифікації» всього населення України.

    Про це йдеться в заяві Державного департаменту Сполучених Штатів Америки.

    Згадуючи нацизм і жахи, пов’язані з Другою світовою війною та Голокостом, Кремль сподівається делегітимізувати та демонізувати Україну в очах російської громадськості та світу. Кремль намагається маніпулювати міжнародною громадською думкою, проводячи хибні паралелі між агресією Москви проти України та совєтською боротьбою проти нацистської Німеччини, джерелом гордості та єдності для багатьох людей колишніх совєтських республік, що принесли величезні жертви під час Другої світової війни.

    Понад 140 міжнародних істориків засудили «прирівнювання Росією української держави до нацистського режиму для виправдання своєї неспровокованої агресії», назвавши пропаганду Москви «фактично неправильною, морально огидною та глибоко образливою» для «жертв нацизму та тих, хто мужньо боровся проти нього». Відомі меморіальні установи про Голокост – Яд Вашем і Меморіальний музей Голокосту Сполучених Штатів – також засудили «абсолютно неточні порівняння Росії з нацистською ідеологією та діями» та брехливі заяви про те, що «демократичну Україну необхідно «денацифікувати».

    Націлювання на єврейського президента України

    Кремлівським пропагандистам важко подавати за межами Росії сфабрикований привід «денацифікації» для війни в Україні. Вони вдаються до дедалі смішніших — і часто суперечливих — виправдань. Коли критики зазначають, що президент України Володимир Зеленський, який переміг на виборах 2019 року в Україні, набравши 73% голосів, сам є євреєм, а члени сім’ї були вбиті нацистами, Кремль поширює неправдиві наративи, намагаючись позбавити легітимності його єврейство. Кремль брехливо стверджує, що найгірші нацисти насправді були євреями, і намагається применшити роль антисемітизму в нацистській ідеології.

    Корумпований колишній президент Росії та заступник голови Ради безпеки країни Дмітрій Мєдвєдєв стверджував, що Зеленський «втратив» свою єврейську ідентичність. Один із найвідоміших пропагандистів Кремля Владімір Соловйов навіть стверджував, що Зеленський насправді не є євреєм, тоді як соратники Соловйова та державні ЗМІ неправдиво звинувачували президента України у зраді своєї єврейської сім’ї та предків.

    У травні міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров спробував відповісти на запитання італійського журналіста про спадщину Зеленського антисемітськими висловлюваннями та спотворенням Голокосту, припускаючи, що в Адольфа Гітлера «також була єврейська кров», і додавши, що «мудрий єврейський народ каже, що найпалкіші антисеміти, як правило, є євреями». Представники уряду Ізраїлю негайно зажадали вибачень за «непробачні, обурливі» зауваження Лаврова та «брехню… з метою звинуватити самих євреїв» у Голокості. Тодішній міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід писав, що «найнизкіший рівень расизму проти євреїв — це звинувачувати самих євреїв в антисемітизмі». Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії згодом підвищило ставки, звинувативши Ізраїль в «антиісторичних заявах» і стверджуючи, що Ізраїль підтримує «неонацистський режим у Києві».

    Задовго до зауважень Лаврова пов’язані з російською розвідкою та кремлівські пропагандисти поширювали дезінформацію та пропаганду, спрямовану проти єврейства Зеленського та відносин України з Ізраїлем. Всупереч нещодавній дезінформації, колишній радник президента Путіна з економічних питань Сєргєй Глазьєв у 2019 році звинуватив Зеленського в планах замінити російськомовне населення східної та південної частин України ізраїльськими євреями.

    Після зауважень Лаврова Соловйов та інші експерти на російському державному телебаченні стверджували, що нацизм не обов’язково означає антисемітизм, а натомість може відображати «русофобію». Тоді російська екосистема дезінформації та пропаганди намагалася підкріпити неправдиві твердження офіційних осіб шляхом подальших нападок на Зеленського, стверджуючи про нібито єврейське походження Гітлера та намагаючись дискредитувати ізраїльських лідерів. Дезінформаційне видання, пов’язане з російською військовою розвідкою, One World, описало критиків Лаврова як «гітлерівських» расистів за припущення, що «етно-релігійна ідентичність людини при народженні» визначає її політичні погляди.

    Розповсюдження нацистської лайки як метод пропаганди

    Немає кращого способу зрозуміти пропаганду та дезінформацію Кремля, ніж «зазирнути за завісу» та побачити, що відбувається всередині апарату. 5 червня Служба безпеки України (СБУ) опублікувала повідомлення російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) на тему дезінформації, що російський уряд має сприяти покращенню «інформаційно-пропагандистського забезпечення» своєї «військової операції» в Україні.

    ФСБ дійшла висновку, що Росія неадекватно підтримала заяву про «денацифікацію», і рекомендувала «масове впровадження» звинувачень українських націоналістів у вбивстві дітей у «Донецькій народній республіці» та «Луганській народній республіці» — частинах східних Донецької та Луганської областей України, які Росія контролює з 2014 року. ФСБ також закликала створити «мережу пропагандистів» для поширення вигадок, зокрема використання російських і українських ветеранів Другої світової війни в постановочних відео, де учасники закликають Росію «зупинити фашизм» в Україні». Нарешті, ФСБ рекомендувала створити «антифашистські» фронтові групи на постсовєтському просторі та націлити на Європейський Союз дезінформацію про те, що життя в Європі погіршується через підтримку українських «нацистів».

    Безсовісні оповідання

    Президент Путін і його апарат дезінформації та пропаганди використовують історичну пам’ять про совєтську боротьбу проти нацистської Німеччини, щоб створити привід для неспровокованої жорстокої війни проти України. Щоб служити своїм грабіжницьким цілям, Кремль використовує страждання та жертви всіх тих, хто пережив Другу світову війну та пережив Голокост. У цьому процесі Кремль відволікається від критично важливих глобальних зусиль у боротьбі з антисемітизмом і натомість поширює одну з найпідступніших форм антисемітизму – спотворення Голокосту. Зі зростанням антисемітизму в усьому світі вкрай важливо, щоб усі відгукнулися про цей особливо згубний вид російської дезінформації.

    Найсвіжіше

    Популярне