Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Господь, коли виконує прохання сотника, показує, що йому угодними є щирі молитви навіть іновірців

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній 10 липня під час проповіді в Михайлівському соборі звернув увагу, що Господь виконує прохання іновірців, якщо їхні молитви є щирими.

    «Звернімо увагу і ще на один аспект того, про що сьогодні чуємо з Писання. Сотник просить не про свої потреби, але про свого слугу. В цей же час юдеї, яким сотник виявив благодіяння та до яких ставився з пошаною, також просять не про себе, але про римлянина-язичника. Ці звернення є насправді тим самим, що і молитва: сотник просить старійшин юдейських помолитися за його прохання Христу, а сам просить Спасителя не про себе, а про зцілення слуги. І Господь, коли виконує прохання сотника, показує цим самим, що йому угодними є щирі молитви навіть іновірців. Більше того – Спаситель хвалить глибоку віру сотника в те, що Він здатен зцілити слугу навіть одним словом», – розповів митрополит під час проповіді, передає пресслужба ПЦУ.

    Він зауважив, що коли ми зараз просимо молитися за Україну, молитися про перемогу і мир, не лише наших одновірців, але і всіх – ми не суперечимо настанові Писання, але навпаки, діємо за тим прикладом, який бачимо в Євангелії.

    «Багато ще уроків ми можемо взяти з того, що нині почули у євангельському читанні, але коли ми, дорогі брати і сестри, засвоїмо хоча би декілька істин, то і це вже буде мати для нас велику духовну користь. Перша істина є та, що прагнення добра, любов і благодійність є природними для людини. І коли гріх, зло, ненависть не перешкоджають, то в силу самої нашої природи ми будемо спонукані робити добрі діла», – пояснив предстоятель ПЦУ.

    «Друга істина полягає в тому, що здатність вірити в Бога та пізнавати Його волю також закладена в саму нашу природу. Хто слухає голос совісті, ким рухає любов і бажання блага для інших – той йде шляхом, який веде до пізнання повноти істини і через це наближається до спасіння», – зазначив Епіфаній.

    Він додав, що православним християнам, слід співпрацювати з усіма людьми доброї волі, а не лише з одновірцями.

    «Так само і молитися нам слід не лише про себе самих чи тих, хто належить до однієї з нами Церкви, але за всіх, хто потребує Божої милості, бо така молитва – угодна Господу. Бажаю всім нам, дорогі брати і сестри, через втілення цих істин у власному житті досягати зростання у вірі, щоби і нашу віру Господь похвалив так, як похвалив віру сотника. Амінь», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне