Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Кремлі заявили, що РПЦ з’єднує росіян і українців

    Московський патріархат готовий бути п’ятою колоною у підтримці агресивної російської окупації. Завдяки московському патріархату у Кремлі надіюся що українці і росіяни будуть поєднані і заявили, що в умовах війни «Церква залишається важливою силою, що з’єднує». Водночас у РПЦ запевняють, що вони не злились з російською державою.

    Про це сказав голова відділу відносин Церкви із суспільством і ЗМІ РПЦ Владімір Легойда, передає сайт Московського патріархату.

    «Церква завжди поважала державні кордони, але Російська Православна Церква — це не Церква Російської Федерації. „Ми є присутніми у шістнадцяти країнах. Навіщо ж ламати те, що є духовно єдиним?“» — сказав Легойда.

    На запитання, чи РПЦ «втратила Україну», Легойда відповів, що Російська Церква зв’язує росію з Україною.

    «Російська Церква — один із головних мостів зв’язку з Україною, і ми мали церковну єдність, заповідану нам ще в Євангелії…  Сьогодні священники Української Православної Церкви (МП — ред.) живуть із пістолетом біля скроні, і це не метафора. Але, незважаючи ні на що, Церква залишається важливою силою, що з’єднує, і ці глибинно-культурні зв’язки найскладніше розірвати. Нам все одно й далі жити поряд, і я не бачу інших глибинних засад для повернення до нормальних відносин, крім релігійних», — заявив він.

    Щодо планів «після завершення російської операції в Україні» Легойда зазначив, що РПЦ  «вирішуватиме питання канонічним шляхом». При цьому він назвав УПЦ МП «нашою» Церквою.

    «Коли наша Українська Церква була всі ці роки під постійним тиском, ми невпинно повторювали, що будь-яке питання релігійного життя має вирішуватися не в політичній, а церковній канонічній логіці. До цього ми закликали Константинополь, який нас не слухав. Хоч би як складалася політична обстановка, Церква виступатиме за вирішення всіх питань канонічним шляхом і проти втручання влади в цю ситуацію. Нас звинувачують у „злитті“ та „зрощуванні“ з державою, але наша Церква вільна у своєму самовизначенні», — сказав представник РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне