П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій нагадав про «несправедливу і нечестиву» війну, яку почала Росія проти України

    7 липня Вселенський патріарх Варфоломій очолив богослужіння в храмі на честь святої мучениці Кіріаки.

    Про це повідомляє сайт Вселенського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    На богослужінні молився екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко), духовенство з-за кордону, архієпископи Вселенського патріархату, віруючі з Константинополя та велика група паломників з Афін.

    Крім цього, духовенство на чолі із патріархом Варфоломієм відвідало монастир Баликли в Константинополі, де на могилі патріарха Афінагора відслужили панахиду, у роковини його упокоєння.

    Представляючи вірянам єпископа Команського Михаїла, Вселенський патріарх нагадав про «несправедливу і нечестиву» війну, яка триває в мученицькій Україні і «яку Росія розпочала із вторгнення на українську територію і намагається розчленувати цю країну і анексувати її східну частину, щоб приєднати її до своїх власних територій, як вона зробила кілька років тому з Кримом».

    Він висловив жаль, через цю «непередбачувану, невиправдану, несправедливу війну».

    Патріарх Варфоломій нагадав, що російське вторгнення було засуджене Вселенським патріархатом із самого початку, коли воно розпочалось.

    «І незважаючи на всі заклики Його Святості Папи Римського, нашого Вселенського Патріархату та багатьох глав держав, міжнародних організацій тощо, росія не здається, і війна триває з тисячами жертв. У цій війні загинуло не менше тридцяти тисяч російських солдатів, стільки ж, якщо не більше, буде з іншого боку, зі сторони України, невинних людей, мирних жителів, старих, дітей… Школи, лікарні, церкви були зруйновані… І ми бажаємо і знову молимося, молимося день і ніч, щоб ця війна закінчилася. Єпископу Команському, який має мужність жити під бомбардуванням та обстрілами, ми бажаємо сили, мужності та просимо Бога захистити його та всіх наших православних братів і сестер в Україні, і тих, хто належить до нової Автокефальної Церкви, під керуванням митрополита Київського Епіфанія, і тих, хто ще не приєднався до неї», – сказав патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне