Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кардинал Курт Кох: Для мене несподіванкою стало, що Московський Патріархат виправдовує війну

    Префект Дикастерії сприяння єдності християн кардинал Курт Кох не очікував, що РПЦ стане виправдовувати військове вторгненння Росії до України.

     

    Про це він заявив у інтерв’ю Vatican News.

    «Думка про те, що Росія має особливу місію захищати так звані християнські цінності проти “занепадаючого” Заходу, не була для мене новою, – зазначив він. – Час від часу я натрапляв на неї, але не очікував, що це зайде так далеко».

    Кардинал Кох також прокоментува, що він мав на увазі, коли в інтерв’ю «Die Tagespost» говорив про єресь Патріарха Кіріла.

    Як зауважив кардинал, задаючи питання, журналісти тижневика зазначили, що Патріарх Кіріл постулює національну єдність росіян і українців на основі хрещення Київської Русі. «Таким чином він має на увазі, що таїнство хрещення є конститутивним для нації. Це є єрессю?», – запитали вони.

    Ось що відповів кардинал Курт Кох для «Die Tagespost»: «На мій погляд, Патріарх виводить єдність не із самого хрещення, а з того, що київський великий князь Володимир у 998 році хрестився за візантійським обрядом і оголосив християнство державною релігією. Проте задекларована єдність сьогодні жорстоко спростовується: якщо росіяни й українці вийшли з однієї хрещальної купелі, а росіяни сьогодні нападають на українців і воюють, то єдність заперечується. На мій погляд єрессю є те, що Патріарх наважується легітимізувати жорстоку і абсурдну війну в Україні з псевдорелігійних мотивів. На задньому плані є помітною основна проблема, яка полягає у стосунках між Церквою та державою, які в православ’ї розглядаються та формуються в дусі симфонії між цими двома дійсностями».

    В інтерв’ю для Vatican News очільник Дикастерії сприяння єдності християн прокоментував цю свою відповідь, зазначивши, що «поняття “єресь”, звичайно, є важким» і що він вжив це поняття тому, що його використали журналісти «Die Tagespost» у своєму запитанні. Він уточнив: «Мене запитали, чи можна вважати єрессю ідею, згідно з якою єдність росіян і українців заснована Хрещенням (Київської Русі), і відповідно, Хрещення є конститутивним для нації. І на це запитання я відповів ні, це не єресь. Якщо вже вважати щось єретичним, то можна було б вважати єрессю релігійну легітимізацію війни, оскільки це суперечить нашому основному переконанню».

    Стосовно найближчих перспектив діалогу з Російською Православною Церквою, кардинал Курт Кох зазначив, що під час війни буде важко вести цей діалог.

    «Я вважаю, що після війни, яка, сподіваюся, закінчиться якнайшвидше, потрібно буде вести інтенсивні дискусії», – додав він.

    Найсвіжіше

    Популярне