П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    НАТО готується до війни і узгоджує новий пакет допомоги для України

    Союзники передають засоби зв’язку, медобладнання, пальне. А окремі країни Альянсу – також летальну зброю, яка зараз конче потрібна на полі бою.

    Володимир Зеленський напередодні дав знати партнерам, що саме необхідно, аби дати Росії відсіч, передає ТСН.

    Один за всіх і всі за одного, якщо доведеться відбивати збройну атаку. «Коли ми станемо членом НАТО, це підвищить безпеку для Швеції, але більше того – це підвищить безпеку для всіх країн НАТО», – каже прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерсон

    Росія хотіла менше Альянсу довкола себе, а отримує більше: удвічі протяжніший кордон і Балтійське море стає «внутрішнім озером» НАТО. Прорив, на який у Мадриді не очікували. Та саме тут шлях Стокгольма й Гельсінкі до НАТО – розблокували: Туреччині скандинавські країни обіцяють не підтримувати сирійських курдів. Ердоган задоволений, процес запущений.

    Сотні журналістів стали свідками історичного рішення: НАТО офіційно пропонує Швеції й Фінляндії бути разом. Вони не збиралися до Альянсу, доки Росія не атакувала Україну, тим самим зруйнувавши всю звичну архітектуру безпеки в Європі. А у нових реаліях скандинавські країни зрозуміли: нейтралітет – усе одно, що вразливість.

    Це ще задовго до війни з Росією розуміла й Україна, та їй на саміті знову пропонують «відкриті двері». І цю політику напередодні знову критикує Володимир Зеленський: «Нам потрібні гарантії безпеки. І ви маєте знайти Україні місце у спільному безпековому просторі. Або невідкладно – достатня для перемоги допомога Україні, або відкладена війна Росії з вами».

    Україна отримує від Альянсу новий пакет допомоги: пальне, бронежилети, аптечки, устаткування для боротьби з дронами. Важлива й швидкість доставки, розуміють друзі України в НАТО.

    «Дуже важливо прискорити схвалення рішень. Ми в курсі, що Україні критично необхідне військове обладнання, особливо – важке озброєння. Але іноді бюрократичні процедури займають надто багато часу», – переконує президент Литви Гітанас Науседа.

    Найсвіжіше

    Популярне