Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Волинській православній академії ПЦУ богослови радились, як подолати «рускій мір»

    На базі Волинської православної богословської академії відбулась конференція на тему «Православ’я і „русскій мір“: загроза православній еклезіології та ідеологічний базис російського неоімперіалізму».

    Як повідомляє сайт Волинської єпархії ПЦУ формат зустрічі був нетрадиційним. Як розповіли організатори, це не звичне обговорення виступів, а, швидше, засідання експертної ради, яка окреслила проблему цієї ідеології та шляхи її вирішення.

    Це був перший етап конференції. Надалі богослови планують провести другий, ширший етап.

    «Продовження роботи між цими двома етапами в своєрідному форматі консультацій, щоб в межах зібраного колективу учасників була можливість періодично зустрічатись, звіряти позиції, обмінюватись новими думками щодо проблеми та в подоланні перешкод впровадження рішень Конференції. Учасники Конференції погодились з потрібністю підготовки базового Звернення-Декларації щодо ідеології „русского міра“ та запропонування пропозицій по знешкодженню та подоланню цієї викривленої антилюдської та псевдохристиянської ідеології», – йдеться на сайті.

    Як розповів ігумен Димитрій (Франків), метою таких зібрань стало чітке визначення проблем, що їх несе ідеологія «русского міра» для церкви та світу. І не лише визначення, а й розробка конкретних кроків, як подолати кризу, яку вона спричинила.

    Також чернець зазначив, що такий формат і тема обговорення є новими, проте дуже актуальними. Тож не дивно, що в роботі конференції взяли участь теологи та інші науковці не лише з України, а й інших частин світу.

    Нагадаємо, Свято-Успенський собор Переяслава перейшов до ПЦУ. Також речник ПЦУ впевнений, що заяви Паканича допомагають росії виправдовувати воєнні злочини.

    Найсвіжіше

    Популярне