Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні частково або повністю знищено понад 150 культурних об’єктів – ЮНЕСКО

    У четвер, 23 червня, ЮНЕСКО опублікувала оновлену оцінку збитків, завданих культурним об’єктам України з 24 лютого 2022 року, коли почався повномасштабний наступ Росії. Згідно з перевірками, проведеними експертами організації, внаслідок бойових дій частково або повністю знищено 152 культурні об’єкти, у тому числі 70 культових споруд, 30 історичних будівель, 18 культурних центрів, 15 пам’ятників, 12 музеїв та 7 бібліотек.

    “Ці неодноразові напади на українські культурні об’єкти необхідно припинити. Культурна спадщина, у всіх її формах, ні за яких обставин не повинна бути ціллю. Я повторюю свій заклик до поваги міжнародного гуманітарного права, зокрема Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту”, – заявила Одрі Азуле, генеральна директорка ЮНЕСКО.

    Три чверті пошкоджених об’єктів припадає на три регіони: Донецька область, де бойові дії досі є особливо інтенсивними – з 45 пошкодженими культурними об’єктами, Харківська область – з 40 пошкодженими об’єктами, та Київська область – з 26 пошкодженими об’єктами, повідомляє пресслужба ЮНЕСКО.

    З самого початку війни генеральн директорка ЮНЕСКО розпочала низку надзвичайних заходів, щоб запобігти якомога більших руйнувань. Організація надала технічні консультації спеціалістам з культури на місцях щодо захисту будівель та інвентарних робіт, були визначені укриття для захисту об’єктів, що можна було переміщати, та посилено протипожежні заходи.

    ЮНЕСКО також допомогло українській владі позначити культурні об’єкти емблемою синього щита. Цей символ вказує на те, що майно захищено Гаазькою конвенцією 1954 року. Тому будь-яке порушення вважається порушенням міжнародного права і винуватий може бути притягнений до відповідальності. Слід також зазначити, що жоден із 7 об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на сьогоднішній день не постраждав.

    Фіксуючи та документуючи пошкодження та знищення культурних об’єктів, ЮНЕСКО не лише попереджає про серйозність ситуації, а й готується до майбутньої реконструкції. Хоча розпочати роботу ще рано, організація ООН вже створила фонд, присвячений підтримці України, і розпочала заклик щодо внесків до держав-членів для швидкого реагування.

    З цією ж метою ЮНЕСКО створює команду, що займатиметься охороною культурних цінностей, і базуватиметься в Києві, і незабаром відправить до країни місію експертів з питань спадщини.

    Найсвіжіше

    Популярне