Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Відповіді на головні аргументи прихильників УПЦ МП. ВІДЕО

    В Україні поступово громади храмів УПЦ МП переходять до ПЦУ. Втім, зазвичай знаходяться кілька найпалкіших прихильників УПЦ, які категорично заперечують перехід. Їхні аргументи часто перегукуються. 12 канал попросив військового капелана Михайла Бучака прокоментувати фрази, якими вони мотивують відмову від переходу. 

    1. “У нас дуже хороший священник”

    Люди приходять в храм не до отця Михайла. Люди приходять в храм до Бога. І якщо вони приходять до священника – це трагедія. Бо священника може і не стати. І що – Бога разом зі священником не стане?

    2. “Наші діди ходили в цю церкву, наші прадіди ходили в цю церкву – і ми будемо ходити”

    Ну, я вибачаюся, якщо ми копнемо трохи далі, то побачимо, що наші прапрапрадіди були язичниками. То і нам такими ставати? Світ не стоїть на місці. Ми повинні берегти цінне, що нам передають наші предки, але і будувати нове – те, що ми маємо можливість будувати у сучасних реаліях.

    3. Мотивація “канонічності” 

    Скажу кілька моментів: канонів не дотримується жодна церква в повному обсязі. Будучи в структурі РПЦ, говорити про неканонічність інших – те саме, що різати гілку, на якій вони сидять. Простий приклад: давайте зараз проїдемося по храмах і подивимося, скільки священників служать у віці до 30 років. І всіх цих священників треба заборонити у служінні, бо апостольське правило говорить: дияконом можна бути з 25 років, священником – з 30. І не тільки священників заборонити у служінні треба, згідно з канонами, але і єпископів, які їх рукоположили.

    І я наголошую: жоден канон не вартий крові, не вартий смертей. Ми повинні зрозуміти, що розділення, яке приніс на українську землю диявол, воно ослабило нашу державу. Одна із причин війни – розділення українського православ’я.

    4. “УПЦ благодана, а ПЦУ – ні. У нас є Бог, а у вас – ні”

    А що таке “благодатна”? Благо – добро. Той, хто чинить добро. А російська церква хіба чинить добро? Їхня “благодать” привела в Україну російські війська. Їхня “благодать” привела до вбивств, зґвалтувань. Говорити про благодатність російської церкви – це те саме, що вимагати благодаті від диявола.

    Найсвіжіше

    Популярне