П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Європейський візит релігійних діячів України продовжився у Брюсселі

    15 червня 2022 р. митрополит Київський і всієї України Епіфаній у складі делегації релігійних діячів України прибув до Брюсселя, де продовжився європейський візит, організований Фондом Конрада Аденауера.

    У Європейському Парламенті відбулася зустріч з першим віце-президентом цього представницького органу ЄС Отмаром Карасом, який є депутатом від Австрії. Пан Карас відповідає також за діалог Європарламенту з релігійними спільнотами, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    У своїй промові Отмар Карас підкреслив, що велика більшість депутатів, як і велика більшість суспільства в країнах ЄС, підтримують Україну, розділяють біль і страждання українського народу. Саме тому особисто він та більшість його колег підтримують надання Україні статусу країни-кандидата в члени Європейського Союзу.

    «Цей статус надаватиме можливість краще допомагати Україні боротися з російською агресією та відновитися після війни. Ми розуміємо, що ви боретеся не лише за себе, але і за цінності Європи, за свободу і безпеку на континенті», – зазначив перший віце-президент Європарламенту. Також він підкреслив, що розуміє ту велику роль, яку відіграють в Україні релігійні спільноти та запросив до подальшої співпраці.

    Окрім цього пан Карас висловив здивування тією негативною роллю, яку відіграє очільник РПЦ Кіріл Гундяєв у розпалюванні війни в Україні. «Нас дивує позиція російського патріарха Кіріла, який благословляє війну в Україні. Моя позиція та позиція більшості моїх колег полягає в тому, що за ці дії він має нести відповідальність, тому він повинен бути включений у санкційний список Європейського Союзу», – зазначив перший віце-президент Європейського Парламенту.

    Митрополит Епіфаній сердечно подякував пану Карасу за зустріч та висловлену позицію.

    «Ми дякуємо країнам Європейського Союзу за допомогу, яку вони вже надали і продовжують надавати. Ми дякуємо за підтримку наших біженців, які знайшли тут тимчасову домівку. Ми дякуємо за допомогу нашим Збройним силам, щоби вони могли ефективніше захищати Україну і Європу від російської агресії.

    Зло треба зупинити на нашій землі, бо інакше воно піде далі, буде руйнувати інші країни Європи. Тому ми підтримуємо прохання нашої держави про збільшення військової та фінансової допомоги, підтримуємо посилення санкцій проти агресора, зокрема і щодо глави РПЦ Кирила Гундяєва, який є пропагандистом ідеології «русского міра» і виправдовує агресію.

    Ми хочемо засвідчити свою повну підтримку заявки України на членство в Європейському Союзі та очікуємо, що невдовзі наша держава офіційно набуде статус кандидата», – зазначив Митрополит.

    На згадку про зустріч від імені членів делегації Предстоятель ПЦУ подарував пану Карасу картину, намальовану дитиною з України. «Ця картина нагадує про дітей України, які особливо страждають від війни. Заради них, заради мирного майбутнього України і всієї Європи нам треба зробити все можливе для того, щоби якнайшвидше перемогти у боротьбі з агресором і встановити справедливий мир», – підкреслив архієрей.

    Наступна зустріч відбулася у Комісії католицьких єпископатів країн ЄС (COMECE) – органі співпраці національних єпископських конференцій РКЦ для взаємодії з європейськими інституціями. Тут зібралися представники різних релігійних інституцій, представлених у Брюсселі, зокрема Конференції європейських церков, Спільноти святого Егідія, Комісії «Мир і справедливість» та інші. До зустрічі долучився також Посол України при ЄС пан Всеволод Ченцов.

    У відвертій розмові учасники делегації з України поділилися досвідом гуманітарної праці в умовах війни, відповіли на питання про потреби, які є першочерговими для України в цей час. Підсумком тривалого спілкування стала домовленість про подальшу більш тісну координацію та співпрацю, зокрема щодо надання допомоги у відновленні пошкоджених і зруйнованих релігійних святинь в Україні.

    Завершився день міжконфесійним молитовним заходом у каплиці на честь Воскресіння Христового – «Каплиці Європи». Предстоятель Православної Церкви України прочитав молитву за перемогу над агресором:

    «Всесильний Господи, почуй молитви дітей Твоїх, споглянь в час важких випробувань на державу нашу – Україну. Благослови та зміцни воїнів наших, владу, уряд та весь народ наш, які протистоять підступному російському агресору на землі, на морі та в повітрі. Правдолюбивий Господи, не дай ворогам знищити державу, народ та святині наші.

    Благаємо Тебе, даруй нам з іменем Твоїм перемогу і справедливий мир наблизь. Пошли грізного очільника небесного воїнства Твого – архістратига Михаїла, на допомогу мужнім захисникам нашим, щоб диявольські задуми агресора зруйнували вони та вберегли нашу Батьківщину-Україну.

    Твоє бо є, щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь».

    Наступного дня програма зустрічей у Брюсселі продовжиться.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній бере участь у візиті релігійних діячів України до Німеччини.

    Найсвіжіше

    Популярне