Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Служби в храмах УПЦ МП будуть проводитися попри заборону діяльності — міський голова Борисполя

    На сесійному засіданні Бориспільської міської ради депутати ухвалили рішення призупинити на час російської агресії Росії проти України діяльність Української православної церкви (Московського патріархату) на території Бориспільської міської територіальної громади. Чи вплине це на свідомість людей, яким байдуже, в якому храмі молитися?

    Питання про призупинення діяльності УПЦ (МП) вніс до порядку денного сесії Бориспільський міський голова Володимир Борисенко. Він зазначив, що поки ні від Президента, ні від Верховної ради депутати не отримали відповіді на своє звернення, у якому просили роз’яснень, яким чином на законному рівні урегулювати ситуацію із Московським патріархатом та «українізувати» церкву. Тому фундамент для цього процесу вирішили створювати з низів. Міський голова додав, що завдання насамперед лягає на плечі сільських старост, також велику роботу мають провести безпосередньо депутати на округах. Адже храми є майже на кожному окрузі, а прихожани на всіх округах.

    У рішенні, прийнятому сесією, зокрема, йдеться: «Враховуючи те, що Українська православна церква (Московського патріархату) за статутом є самокерованою частиною Російської православної церкви, а також враховуючи розв’язану 24 лютого російською федерацією повномасштабну війну на всій території України та численні випадки колабораціонізму з боку священиків Української православної церкви (Московського патріархату) Бориспільська міська рада вирішила призупинити на час російської агресії проти України діяльність УПЦ (МП) на території Бориспільської міської територіальної громади, а саме: встановити охорону об’єктів нерухомості (культових будівель) церковних громад УПЦ (МП), що забезпечують життєдіяльність населення, ввести особливий режим їх роботи, заборонити проведення зборів, мітингів, ходів, а також інших масових заходів». У цьому активно має допомагати поліція.
    Розпочато роботу стосовно переходу церковних громад до Православної церкви України законним чином: шляхом проведення зборів громад, прийняття рішень про перехід, обранням церковних старост, переоформленням документів. Також депутати звернулися до начальника Бориспільської районної військової цивільної адміністрації з проханням сприяти у переході громад до ПЦУ.
    Рішення депутати підтримали одностайно.

    Видання «Вісті» поцікавилося у міського голови, чи стосується заборона проведення служб у храмах?

    «Ми не можемо заборонити проведення служб у храмах, — відповів Володимир Борисенко. — Але всі інші заходи заборонено». Також у виконавчому комітеті уточнили, що під заборону потрапляє і робота недільних шкіл для дітей при храмах Московського патріархату.

    Очевидно, що бориспільська міська влада всіляко сприятиме громадам, які виявлять бажання перейти до Православної церкви України. Усе залежить від бажання прихожан відмовитися від позиції, що байдуже, в якому храмі молитися Богу.

    Найсвіжіше

    Популярне