Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Афоні обрали нового главу Протату

    На Афоні відбулася щорічна церемонія передачі низки правління новому складу Священної Епістасії.

    На Святій Горі Афон обрали нового голову адміністративного органу – Протата. Ним став старець Христофор. Церемонія передачі черги правління новому складу Священної Епістасії відбулася 14 червня 2022 року. Про це повідомляє ortodoxia.news.agency.

    Новим Протосом став насельник Іверського монастиря, який змінив на цій посаді ченця з Ватопеда.

    Священна Епістасія (῾Ιερὰ ̓Επιστασία – Священний Нагляд) – орган, якому належить виконавча влада на Афоні. Склад Епістасії щороку змінюється на початку червня. Складається з представників 5 четвірок, що змінюють один одного (груп, куди входять по 4 монастирі), на які поділені 20 обителей Афона. До першої групи входять: Велика Лавра, Дохіар, Ксенофонт, Есфігмен; до другої: Ватопед, Кутлумуш, Каракал, Ставронікіта; у третю: Іверський, Пантократор, Філофей, Симонопетра; у четверту: Хіландар, Ксиропотам, святого Павла, Григоріат; у п’яту: Діонісіат, Зограф, Свято-Пантелеїмонів, Констамоніт.

    Щороку одна з груп змінює іншу. Перший по порядку (прот, πρῶτος – перший) член групи, що вступила в права, носить титул «Протепістата» (першого наглядача), головує в Епістасії і тримає жезл прота.

    Декларується, що всі члени Епістасії рівні між собою, і що Протепістат є лише першим серед рівних, але обіймати посаду Протепістату можуть представники лише п’яти монастирів – Великої Лаври, Ватопеда, Іверона, Хіландара та Діонісіату. За ім’ям першої обителі називається вся четвірка монастирів, що вступають у повноваження: «Лаврська», «Ватопедська», «Іверська», «Хіландарська» та «Діонісіатська».

    Найсвіжіше

    Популярне