П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Яка церква насправді неканонічна? Науковець розповів, що не так з РПЦ

    Часто прихильники УПЦ МП заявляють, що ПЦУ – неканонічна. А на росії її взагалі називають розкольницькою. Насправді ж, Православна церква України є однією з найбільш канонічних. А от в РПЦ є нюанси. 

    Детально про це розповідає кандидат філософських наук Ігор Сацик у програмі “Духовна абетка”.

    Що таке канони і що з ними не так в сучасних церквах?

    Канони – це правила, за якими живе церква. Фактично, це норми, які близькі до розуміння юридичного закону. Поняття канонічності церкви, яким зараз спекулюють часто, пов’язане з тим, що дехто заявляє, що якийсь священник неправильно висвячений, неканонічно висвячений, бо його єпископ неканонічно висвячений. Зазвичай люди апелюють до тих канонів, які їм дуже вигідні.

    Якщо ми візьмемо сучасну церковну традицію і порівняємо з тою, яка записана в канонах, то побачимо багато складних місць. Наприклад, у канонах записано, що рукопокладати людину раніше 25 років або просвітера раніше 30 років заборонено. І той єпископ, який звершує хіротонію, згідно з цим каноном, має бути заборонений в служінні. Людина, яку висвятили, має бути вдлучена від церкви. Всі сучасні єпископи РПЦ і ПЦУ – мають бути заборонені у служінні, а всі священники – відлучені від церкви.

    Російська православна церка – не канонічна?

    РПЦ активно просуває наратив, нібито ПЦУ – неканонічна. Насправді ж,  одна з найбільш суперечлиих юрисдикцій – це саме РПЦ. Вона, порушивши всі закони, самопроголосила себе в 1448 році і до 1589 року перебувала в розколі з Вселенським православ’ям. Її ніхто не визнавав. Вселенський патріарх лише через 141 рік офіційно визнав єпископа московського. Але до цього 141 рік РПЦ була самопроголошеною.

    Водночас однією з найбільш канонічних церков є ПЦУ. Вона свого часу була поглинута, фактично була анексія України росією. І Київську митрополію, яка є матір’ю для церкви російської, москва незаконно собі привласнила. росія окупувала територію і незаконно підпорядкувала собі церквний устрій України, який, згідно з усіма церковними канонами, належав Константинопольському патріарху. Тому можна сказати, що українська церква була незаконно прилучена до росії і в 2018 році патріарх Варфоломій визнав факт незаконності дій росії проти УКраїни і абсолютно канонічно дарував автокефалію ПЦУ.

    Це перший випадок, коли церква не проголошувала себе автокефальною і не виходила зі складу Вселенського патріархату. Бо якщо ми візьмемо болгарську, румунську, сербську, московську церкви – вони всі були церквами, які належали до Вселенського патріархату. Вони відділилися від нього, можна сказати, незаконно. Вони відділилися без благословіння. І лише через десятиліття Вселенський патріарх визнавав їх.

    Українська церква є дуже великою. За кількістю вірян Україна є найбільшою християнською країною світу. З огляду на це патріарх Варфоломій вирішив, що ця країна має право за своїм масштабом бути самостійною православною громадою. І надав статус автокефалії ПЦУ. Це був випадок першого добровільного надання патріархом автокефалії. Бо інші народи, зокрема, болгари і росіяни, вимушували його надавати цей статус.

    Найсвіжіше

    Популярне