П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Смертним вироком для іноземців зі складу ЗСУ кремль намагається тиснути на Британію

    Генеральна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом винесення смертного вироку фейкового суду такої ж фейкової «ДНР» іноземцям, що у складі Збройних Сил боронили України.

    Про це пише Армія Інформ.

    За словами Генпрокурора Ірини Венедіктової, відповідно до Женевських конвенцій, британці Ейден Аслін, Шон Піннер і марокканець Брагім Саадун користуються імунітетом комбатантів і як військовополонені не можуть бути притягнуті до відповідальності за безпосередню участь у воєнних діях.

    «Їхнє затримання має бути спрямоване лише на запобігання їхній подальшій участі в бойових діях», — додала вона.

    Заяву про те, що в Раді Європи рішуче засуджують цей нелегітимний вердикт, зробила Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Вона вважає, що «смертній карі немає місця на європейському континенті».

    Не залишилися осторонь і США. Держсекретар Ентоні Блінкен у своєму Twitter написав: «Ми серйозно стурбовані повідомленнями про фіктивний „суд“ та вироками щодо комбатантів, які законно служать у Збройних силах України. Ми закликаємо росію та підконтрольні їй сили поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права та захист, надані військовополоненим».

    Про те, що суд над її співвітчизниками не має жодної легітимності, заявила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, а прем’єр Борис Джонсон закликав росію зі співчуттям ставитися до полонених британців.

    Міжнародний кореспондент BBC Орла Герен вважає: «Немає жодних сумнівів, що чиновники „ДНР“ отримують накази безпосередньо від путіна, і що вироки, схоже, були тактикою кремля, щоб тиснути на британський уряд і зруйнувати його військову підтримку України».

    Найсвіжіше

    Популярне