Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    “РПЦ по шматочку відрізатиме єпархії від УПЦ МП, щоб змусити Онуфрія зупинитись” — релігієзнавець

    Синод Російської православної церкви у Москві 7 червня засудив Собор Української православної церкви (Московського патріархату), на якому пролунали заяви про незалежність від РПЦ, а також забрав в української церкви кримські єпархії, які досі підпорядковувались українській церкві. Ситуацію “Українському радіо” прокоментував директор громадської організації “Центр релігійної безпеки” Дмитро Горєвой.

    Патріарх Кіріл на цьому не зупиниться

    Те, що відбулося в Криму — це така собі відкладена на 8 років церковна анексія. Патріарх Кіріл не наважувався анексувати українські єпархії в Криму, бо він боявся втратити УПЦ (МП). А тепер, коли він бачить, що УПЦ (МП) йде від нього, йому немає що втрачати і він пішов у ва-банк, і підпорядкував кримські єпархії собі. Думаю, він на цьому не зупиниться, бо Синод РПЦ прямо і чітко у своєму рішенні сказав, що якщо Онуфрій (предстоятель УПЦ (МП) — ред.) продовжуватиме свої дії, то це погрожуватиме новим розколом.

    Які в них ще є важелі впливу? Це єпархії в ОРДЛО і на нових тимчасово окупованих територіях, зокрема у Херсонській і Запорізькій областях. Вони по шматочку відрізатимуть від Онуфрія ці єпархії, намагаючись схилити його до перегляду цих рішень і щоб Онуфрій залишився у складі РПЦ.

    Московський патріархат — це квазіполітична організація

    Ця війна сильно змінить культурні і політичні настрої людей, зокрема і релігійні. В Україні релігійні погляди людей відображали певну політичну орієнтацію. Впевнений на 90%, що позиції УПЦ (МП) істотно послабляться. Для багатьох людей, які раніше не цікавилися політикою, релігійною ситуацією, жили в своїй інформаційній бульбашці тепер стало зрозуміло, що Московський патріархат — це такий додаток до Кремля. Патріарх Кирило діє всупереч християнській моралі, церковним традиціям, навіть всупереч тим документам, автором якого він є сам (зокрема “Соціальна концепція РПЦ”, що зобов’язує Московський патріархат у разі ведення агресивної війни стати на бік жертви). Патріарх Кіріл цього не зробив і не став на бік жертви.

    Усім вже очевидно, що Московський патріархат — це не духовна інституція, а квазіполітична організація.

    Важко сказати, що буде із патріархом Кірілом, бо Вселенський Патріарх Варфоломій орієнтувався на Страсний тиждень, щоб скликати Синод. Але тоді з боку Онуфрія пролунав сигнал, що буцімто “почекайте, ми зараз самі Кіріла засудимо і щось зробимо”.

    Ми побачили, що все ж таки відбувся Собор, який задекларував вихід із РПЦ. Це може бути одним із аргументів та одним із поштовхів, щоб церковна спільнота засудила патріарха Кіріла. Щоб це не виглядало як конфлікт між Вселенським Патріархом і Московським, а щоб це виглядало як засудження за злочин.

    Якщо навіть Онуфрій із Московського патріархату в Україні, який досить довгий час був близький і вірний патріарху Кірілу, якщо навіть він виходить із його підпорядкування, то тут питання не в політиці, а в порушенні канонів та в антихристиянській поведінці.

    Про сценарії засудження РПЦ

    Є декілька сценаріїв вирішення цього. Зокрема персональні санкції щодо патріарха Кіріла та позбавлення його патріаршого сану. Такі вже прецеденти були в ХVІІ столітті, коли патріарха Нікона позбавили сану Собором Східних патріархів. Історичний прецедент є.

    Або є це так звані секторальні санкції щодо РПЦ, скасування Московського патріаршества та автокефалії Російської православної церкви. Технічно це робиться таким чином. Автокефалія РПЦ була проголошена на Константинопольському соборі і під нею стоїть підписи Константинопольського, Александрійського, Антіохійського патріархів. Патріархи теперішнього часу можуть відкликати підписи під цим документом і він автоматично втратить чинність.

    Найсвіжіше

    Популярне