П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи перейде Києво-Печерська лавра з РПУвУ до ПЦУ – українська церва запропонувала “лагідне” вирішення

    Для ПЦУ важливо, щоб лавра була українською і щоб чернецтво лаври мало можливість бути українським чернецтвом.

    У програмі “Час: Online” на “5 каналі” архієрей ПЦУ Євстратій (Зоря) розповів, що ПЦУ, звісно ж, переймається питанням, щоб святиня українського народу Києво-Печерська лавра служила інтересам українського народу, тому запронували рішення, як зробити цей перехід у максимально цивілізований спосіб.

    “Ми запропонували вирішення, запропонували алгоритм найменш конфліктний і найбільш прийнятний з точки зору реалізації. Як ви знаєте, Священний Синод ПЦУ утворив я окрему релігійну організацію – Свято-Успенську Києво-Печерську лавру Православної церкви України. Ми подаємо на реєстрацію статут цієї релігійної організації і очікуємо, що держава не буде відкладати це на тривалий час і зареєструє цей монастир Православної церкви України, як юридичну особу. І тоді вже цей монастир буде звертатися до Кабміну, до Міністерства культури з проханням надати один із храмів Верхньої лаври”, – розповідає речник ПЦУ.

    Він також пояснює, що Києво-Печерська лавра фізично поділяється по суті на дві частини: так звана Верхня лава і Нижня лавра. Як майновий комплекс Києво-Печерська лавра вся є об’єктом державної власності, але рішенням, яке підписав свого часу прем’єр Азаров в часи президенства Януковича, об’єкти Нижньої лаври передані в користування монастирю московського патріархату.

    Водночас Верхня лавра – це є в цілому об’єкт музейний, там, крім національного заповідника знаходиться ще низка організацій, але на території Верхньої лаври є низка храмів, які не використовуються для богослужіння. Або там служби відбуваються один чи два рази на рік.

    Євсратій (Зоря) говорить: “Так от один із храмів Києво-Печерської лаври ми просимо надати для постійного богослужіння монастирю православної церкви України і знайти приміщення, де могло б розвиватися монастирське життя. Таким чином ми створюємо альтернативу для вірних і для самих ченців».

    І додає: “Ми знаємо, що в середовищі ченців Києво-Печерської лаври поки що московського патріархату є і досить багато тих, хто абсолютно не задоволені позицією, зокрема, намісника лаври Митрополита Павла, сумнозвісного для всіх, хто хоч трохи стежить за церковним життям. Вони (чернці – ред.) не задоволені цією позицією, але вони не хотіли б розривати своє життя саме з лаврою. Тому що хтось там прожив як чернець 5 років, хтось 10, хтось 15, і навіть 20 та більше. І тому для них дуже важливо, що вони не просто подовжать своє служіння і своє чернече життя десь в іншій обителі, для них важлива саме лавра”.

    “І для нас (ПЦУ – ред.) важливо, щоб лавра була українською і щоб чернецтво лаври мало можливість бути українським чернецтвом. І тому далі триватиме процес поступової лагідної українізації Києво-Печерської лаври”, – пояснює речник ПЦУ.
    Євстратій (Зоря) також говорить, що чим більше вірян, особливо тих, хто був колишнім парафіянами лаври і полишив її, починаючи з 2014 року саме тому, що вона була осередком “русского міра”, то чим більше парафіян повернеться до лаври і підтримає український монастир, українську молитву, українське богослужіння, українську традицію життя, тим швидше українізація Києво-Печерської лаври довершиться абсолютно лагідно і абсолютно добровільно.

    Архієрей також додає, що, можливо, лишиться Павло із декількома своїми прихильниками. Буде молитися в одному з храмів лаври і хтось там буде до нього ходити, але питання того, що українська святиня буде справді служити українському народові, а не “русскому міру”, в такий спосіб буде поступово вирішеним без насильницьких дій і особливого примусу. Але для цього і держава, і українське суспільство, а не тільки церква, мають виявити свою волю.

    Як повідомляв 5.UA, 13 квітня 2022 року Мирополит Епіфаній заявив, що Києво-Печерська лавра може перейти до ПЦУ – таке рішення підтримує майже половина ченців. 24 травня стало відомо, що ПЦУ хоче створити чоловічий монастир у Києво-Печерській Лаврі.

    Найсвіжіше

    Популярне