П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В ПЦУ звершено архиєрейську хіротонію нового єпископа Бориспільського Антонія (Фірлея)

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 2 червня очолив Літургію в Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, під час якої архимандрита Антонія (Фірлея) було рукоположено у сан єпископа Бориспільського.

    За повідомленням пресслужби ПЦУ, під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів. Митрополит Епіфаній возніс молитву про звільнення України від нашестя чужинців.

    Наприкінці Богослужіння Предстоятель ПЦУ звернувся до єпископа Антонія з настановчим словом та вручив йому архиєрейський жезл.

    “Нині ти приймаєш з рук Предстоятеля жезл пастиря. Хоча він художньо прикрашений, але сутність має незмінну – нагадувати про те, що ти не господар, але слуга Божий, що Господь довірив тобі Свою власну отару, Своїх людей, щоби ти спрямовував їх до кращого, застерігав від спокус, відганяв від них вовків духовних. Прийми цей жезл, і нехай служіння твоє народу Божому буде довголітнім та принесе багато плодів”, – звернувся до нового єпископа Предстоятель ПЦУ.

    Біографічна довідка:

    Єпископ Бориспільський Антоній (в миру Роман Іванович Фірлей) народився 16 вересня 1978 р. в с. Лоєва Надвірнянського району Івано-Франківської області в сім’ї робітників.

    З 1984 по 1993 рр. навчався в Лоєвській загальноосвітній школі І–ІІ ступенів, а з 1993 по 1995 рр. — в Делятинській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів.

    В 1995 р. вступив на навчання до Волинської Духовної Семінарії, яку закінчив у 1999 році.

    8 листопада 1998 р. в Свято-Благовіщенському храмі м. Ковеля митрополитом Луцьким та Волинським Яковом рукоположений в сан диякона.

    6 грудня 1998 р. в Свято-Троїцькому соборі міста Луцька митрополитом Луцьким та Волинським Яковом був рукоположений в сан пресвітера.

    Проходив служіння у Кіровоградській і Житомирській єпархіях.

    В жовтні 2011 р. зачислений до кліру Полтавської єпархії, де проходив служіння як настоятель Свято-Георгіївської парафії с. Білоцерківці Пирятинського району та секретар керуючого Полтавською єпархією.

    21 травня 2012 р. в Свято-Успенському соборі м. Полтави возведений в сан протоієрея.

    2012 р. – працівник Синодального Управління у справах молоді Української Православної Церкви Київського Патріархату.

    5 грудня 2012 р. зарахований до числа братії Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва.

    4 квітня 2013 р. намісником монастиря, Преосвященійшим Агапітом, єпископом Вишгородським, пострижений у чернецтво з іменем Антоній (на честь преподобного Антонія Печерського, пам’ять якого Церква святкує 23 липня за новим стилем).

    В 2013 році вступив до магістратури Київської Православної Богословської академії, котру закінчив у 2015 році. В тому ж році вступив до аспірантури КПБА.

    21 квітня 2014 р. у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі возведений в сан ігумена, 2 травня 2016 р. нагороджений хрестом з прикрасами.

    2 квітня 2018 р. за Божественною Літургією у Свято-Володимирському соборі возведений в сан архімандрита.

    З благословення Високопреосвященнійшого архієпископа Вишгородського Агапіта, намісника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, ніс послух економа обителі.

    23 травня 2022 р. рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви обраний єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії.

    1 червня 2022 р. після Всенічного бдіння наречений у єпископа.

    2 червня 2022 року висвячений у єпископа Бориспільського, вікарія Київської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне