Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП – це не церква, а підконтрольна структура ФСБ, – нардеп Піпа

    Наталія Піпа, народна депутатка України вважає, що Українська Православна Церква Московського патріархату скоріше під тиском політичної ситуації намагається перефарбуватися, щоб не втратити своїх парафіян, але змін у їх діяльності не буде.

    Таку думку вона висловила в етері Еспресо.

    “Якби ця церква справді хотіла якихось змін, вона ставала б частиною Православної церкви України (ПЦУ). Вчення цих церков по факту однакове, тільки питання хто керує, чия влада, хто приймає рішення та чиї кошти. Собор сказав, що вони не хочуть об’єднуватися з православною церквою України й за формулюванням закидають, що ПЦУ не така, якби вони хотіли. І у статі УПЦ МП написано, що статут може бути змінений у погодженні з первинною організацією, тобто з Москвою. Це не церква, а підконтрольна структура ФСБ”- підкреслила нардепка.

    Наталія Піпа зазначила, що виникає питання, наскільки є легітимними зміни УПЦ МП до статуту. Можливо, це ініціатива Онуфрія чи Кіріла під тиском політичної ситуації, щоб перефарбуватися і заявити, що від Москви ми від’єдналися. Бо розуміють, що парафіяни будуть відпадати від цієї церкви.

    “Тому нічого доброго, від синоду та цього від’єднання я не очікую. Мені відомо з усіх проваджень, які відкриті, що тільки одна справа пішла до суду. Навіть, з ЗМІ ми бачимо, як священники московського патріархату здавали позиції наших військових, що призводило до загибелі мирного населення. Відповідно, цими людьми перш за все повинно займатися СБУ і вони мають відповідати за законом про колабораціонізм” – зауважила народна депутатка України.

    Найсвіжіше

    Популярне