П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: ті, хто вважає толерантність Церкви слабкістю чи байдужістю, обманюються

    29 травня у неділю Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію в Карієсі – столиці Афону.

    Вселенський Патріарх Варфоломій закликав ченців виконувати свою важливу роботу для Церкви та зберігати священні традиції, а «відступників» від церковної канонічності повернутися до Матері-Церкви, передає сайт orthodoxtimes.com

    «Ми любимо гору Афон, ми шануємо її правителів і хвилюємося кожного разу, коли виникають проблеми та розбіжності», — сказав Варфоломій і продовжив: «Ми вважаємо це священне місце невіддільною та життєво важливою частиною Великої Церкви, ми співчуваємо кожен раз, коли давні проблеми вимагають рішення. Ми довго і терпляче чекаємо повернення відступників від Матері-Церкви.

    Ми не шкодуємо зусиль, праці і витримки, для правильного вирішення помилок. Можливо, толерантність Матері-Церкви сприймається як слабкість чи байдужість. Але такий погляд був би абсолютно хибним і несправедливим, оскільки Велика Церква Христа продемонструвала і, очевидно, довела, що вона є Матір’ю…»

    Він підкреслив, що навіть критики визнавали толерантність Церкви і додав: «Немає іншого шляху, крім любові та терплячого очікування».

    Вселенський патріарх зазначив, що існує дистанція між виникненням проблем у Церкві та їх відновленням і наголосив: «Церква чекає».

    «Так ми зробили в двох нещодавніх випадках України та сусідньої країни, Північної Македонії. Ми не можемо закрити вуха. Іноді після апеляції, а іноді ex officio проти обов’язку та відповідальності, дбайливі патріархи виснажують себе заради стабільності святих Божих Церков».

    Вселенський патріарх Варфоломій зазначив, що «людинолюбно і жертовно» церква загоює рани і не сходить зі свого шляху.

    «Не бійтеся, Церква не відхиляється з прямого шляху. Не скидає хітон Істини, який з Божою благодаттю і великими зусиллями виткали святі Апостоли донині», – сказав Патріарх Варфоломій.

    Вселенський патріарх Варфоломій додав, що Церква «не приймає консерватизм, не висуває світських вимог на шкоду святих релігій, не приймає чужої та іншої віри». Він також наголосив «Любіть і довіряйте великій Церкві Христовій і вашому патріарху».

    Найсвіжіше

    Популярне