П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Повний відрив від Кремля вирішують не єрархи УПЦ МП, а ЗСУ на фронті – експерт

    27 квітня УПЦ Московського Патріархату заявила про начебто повну незалежність від Російської Православної Церкви та висловила незгоду із Кірілом.

    Директор Центру європейських гуманітарних досліджень Києво-Могилянської академії Костянтин Сігов такий крок пояснює тим, що залежність від Російської Церкви дуже шкодила УПЦ МП. Крім того, був реальний тиск суспільства та активної меншості священиків (понад 400). Тому зміни були необхідними. Про це інформує РІСУ.

    «Але заклик до засудження патріарха Кіріла ще попереду, оскільки поки що висловлена лише незгода з його позицією. Тому це тільки початок шляху. Зміни мають відбутися. Але питання в тому, наскільки задекларована незалежність від Кремля буде реальною.

    Щиро кажучи, повний відрив від Кремля вирішують не ієрархи УПЦ МП, а Збройні сили України на фронті. Але те, що відбулося, може допомогти багатьом вже сьогодні припинити скрізь згадувати Кіріла. Адже раніше дві третини єпархії УПЦ МП згадували його у молитвах», – пояснив Костянтин Сігов.

    Він також наголосив, що інституційна залежність УПЦ МП може завершитися, але головне дух, в якому це буде тлумачитися. Має змінитися ментальна залежність, але для цього потрібні потужні незалежні інституції.

     

    Найсвіжіше

    Популярне