П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Співслужіння в Белграді – це велика подія

    У п’ятницю, 20 травня 2022 року, Вселенський патріарх Варфоломій очолив Вечірню на свято Святих Костянтина і Олени в храмі Ставродромської громади.

    Як пише Orthodox Times, Богослужіння відвідали митрополит Прусський Йоаким, єпископ Тралійський Веніамін, архімандрит Петро, ​​ігумен Діонісійського монастиря на Афоні Апостолос Дігбасаніс від імені Генерального консульства Греції та велика кількість вірних.

    Патріарха привітав митрополит Сарандський Екклісіс Андреас, протоієрей Ставродромської громади.

    У своєму зверненні Патріарх послався на святих апостолів Костянтина та Олену, з якими, як він зазначив, Константинополь нерозривно пов’язаний.

    «І сьогодні наш Константинополь разом із назвою згадує внесок двох прославлених святих у християнство, похід Костянтина проти Максенція та теософію на небі, під час якої Костянтин побачив знак хреста зі світлим написом «у цьому перемагай». ”. І справді, з хрестом і монограмою імені Христа як його прапором, він переміг потрійне військо Максенція, так само, як згодом переміг свого суперника Ліцинія і став монократом, а з Костянтином — християнство, яке досі зазнавало переслідувань, також вийшов переможцем.

    Це послання з неба до Костянтина Великого, що тільки хрестом ми можемо досягти перемог, принесе нам це велике сьогоднішнє свято. Немає Воскресіння без Хреста. Близько місяця тому ми святкували воскресіння нашого Господа з мертвих, але після того, як пішли за Ним крок за кроком у страстях і на Голгофі аж до Його смерті на хресті.

    Тому давайте не будемо зневірені й розчаровані, коли ми покликані в нашому житті нести різноманітні хрести, скорботи та випробування. Саме таке послання ми посилаємо сьогодні ввечері зі Ставродромі до занепокоєних і випробуваних дітей Матері-Церкви в Україні. Усі ці труднощі та проблеми ми можемо подолати вірою в силу Хреста Господнього, вірою в Його божественну особу, яка «перемогла світ» і своєю добровільною смертю на Хресті перемогла «того, хто має владу». смерть, тобто диявола».

    Патріарх з нагоди своєї присутності в цій урочистій церкві Ставродромської громади офіційно привітав її нового Предстоятеля, митрополита Саранди Екклісіса Андреаса.

    «Святий брате, Мати-Церква, що підняла вас у Христі і привела до служіння протоієрея, шукаючи відповідного наступника покійного брата Митрополита Транупольського пана Германа, знайшла його в особі нашого улюбленого Священства. Пам’ятаючи про ваш багаторічний досвід і службу на високих адміністративних посадах Патріаршого суду, а також виконання покладених на вас обов’язків з усією відданістю і почуттям церковної відповідальності , ми сподіваємося, що з таким же почуттям церковної відповідальності ви також будете виконувати свою нову духовну та душпастирську роботу в тісній співпраці з нашим гідним єпископом-помічником і вашим давнім колегою єпископом Тралійським Веніаміном,

    Потім він згадав про покійного митрополита Трануполіса Германа, якого він описав як мудрого ієрарха, відданого захисту прав Матері-Церкви.

    Потім він сердечно привітав співосвячених професорів і студентів Духовної семінарії Святого Петра в Цетінє, Чорногорія, які цими днями відвідують Костянтинопольську Церкву-Матері.

    Патріарх також згадав про співслужіння Патріарха Сербського Порфирія та Архієпископа Охридського. Він говорив про грандіозну подію, яку справедливо кваліфікували як «співслужіння примирення», яка, за його словами, відбулася всього за кілька днів після історичного рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про відновлення Св. Церкви в Скоп’є та євхаристійного спілкування, відкриваючи таким чином шлях для її примирення зі Святою Сербською Церквою. Патріарх висловив радість Константинопольської церкви, матері як Сербської, так і Скопської, за допомогу у відновленні миру та порядку на Балканах.

    Після Вечірньої Патріарх зустрівся з делегацією українок з Маріуполя, чоловіки яких – українські бійці, які були на «Азовсталі», а зараз, як повідомили Патріарху, ув’язнені. Патріарх висловив співчуття та підтримку українкам, а також всьому завзятому українському народу, побажавши, щоб Бог допоміг їхнім чоловікам та всім, хто опинився в такому ж становищі, якнайшвидше закінчити своє випробування та возз’єднатися зі своїми родинами.

    Найсвіжіше

    Популярне